Az mostanra már mindenki számára egyértelmű lett, hogy a klímaváltozás Földünk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. Amennyiben meg akarjuk állítani, 2050-ig a CO2-kibocsátás szintjét a mostani mennyiség 20 százalékára kell csökkentenünk. Ennek az első, és az egyik legegyszerűbb lépése a közlekedés megreformálása, amelyet például az elektromos autók elterjedésének növelésével érhetünk el. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy önmagában egyetlen szektor megreformálásával megoldható lenne egy ekkora fajsúlyú probléma, ugyanakkor tény, hathatós eszköz lehet a szélesebb körű változásokhoz.

Kiemelt jelentőségű ügy

Érdekes módon valami hasonló megy végbe egy másik szektorban is: ma már a dohányipar is a füstmentes jövő elérésén dolgozik. Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre, s nemcsak azokéra, akik a cigarettát szívják, hanem a környezetükre és a környezetükben lévőkre is. Ezért nagyon fontos, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére minél nagyobb figyelmet fordítson a társadalom. Ennek ellenére a nemzetközi előrejelzések szerint – a népességnövekedésre figyelemmel – 2025-ben is több mint egymilliárdan fognak dohányozni világszerte, Magyarországon jelenleg is több mint 2 milliós ez a tábor.

Egy szál cigaretta meggyújtását követően több mint hatezer vegyi anyag keletkezik, amelyek jó része a füsttel jut be a szervezetünkbe. A nikotinról köztudomású, hogy komoly függőséget okoz, valamint olyan mellékhatásokkal járhat, mint például a fejfájás, vagy a szédülés, ugyanakkor ma már a témában jártas vezető tudományos szervezetek is azon az állásponton vannak, hogy elsősorban nem a nikotin, hanem az égés és az égés során keletkező füst azok, amelyek a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért felelősek. Ugyanis a füstben kimutatott több ezer vegyi anyag közül 93-ról állapította meg az FDA, az Egyesült Államok gyógyszereket és élelmiszereket bevizsgáló szervezete, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre.

Egy innovatív világ küszöbén 1Az egészségünk védelme szempontjából a legjobb megoldás, ha rá sem szokunk a dohányzásra, hiszen ezzel teljes mértékben megkíméljük szervezetünket a dohányzás során a szervezetbe kerülő káros anyagoktól, valamint a környezetünket, és a körülöttünk élők szervezetét is megóvjuk ettől. A legjobb tehát, ha nem adjuk meg magunknak az esélyt sem arra, hogy rászokjunk a dohányzásra, így megóvva magunkat és a környezetünkben lévőket a füstben lévő káros anyagok szervezetbe jutásától, egészségünk károsításától. Ha viszont már rászoktunk, igyekezzünk minél hamarabb letenni a cigit. A leszokással egyértelműen és az idővel arányosan csökken a megbetegedések valószínűsége. Azonban, ha valamilyen okból kifolyólag mégsem tesszük le a cigarettát, igyekezzünk csökkenteni a kockázatokat és legyünk tekintettel környezetünkre akár úgy, hogy esetlegesen valamilyen füstmentes technológiát választunk.

A különböző füstmentes technológiákkal – azáltal, hogy nincs égés – kiküszöbölhetővé válhat a füstben található ártalmas anyagok egy része, a cigarettával összehasonlítva. Így az égés kiiktatásával kevesebb káros anyag juthat a dohányosok és a környezetükben lévők szervezetébe is. Már számos különböző füstmentes technológia létezik, melyek a szervezetre és a környezetre gyakorolt hatása teljesen eltérő lehet. A hasonló elven működő technológiákon belül is óriási különbségek vannak attól függően, hogy a hatásuk vonatkozásában rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok milyen szintűek.

Érdemes mindig tájékozódni

Fontos azonban tudni, hogy ezek a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és megemeli a szívfrekvenciát, valamint a vérnyomást, illetve ezen technológiák hosszú távú hatása egyelőre nem ismert. A nem megfelelő minőségből fakadó esetleges mellékhatások pedig kizárólag megbízható forrásból származó anyagok használatával kerülhetők el.

A dohányzás ártalmai kiküszöbölésének a leghatékonyabb módja, ha nem dohányzunk. Dohányzás esetén a dohányzás és a nikotin ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyása biztosíthatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Érdekel a téma?

Amennyiben a téma felkeltette az érdeklődésedet, nézz körül a Central Médiacsoport tudományos cikkei között, ahol naprakész tanulmányokat és friss híreket találsz a dohányzás jövőjével kapcsolatban erre a linkre kattintva.