Idén januárban megdöbbentő dolog történt a gyűjtői minőségű veterán autókra szakosodott Barrett-Jackson aukciós ház arizonai árverésén. Miután egy 1981-es gyártású, az utolsó atomig tökéletesen felújított, majd egyedileg átalakított Jeep CJ7-esre lefutott a licit, a szerencsés nyertes, aki nem kevesebb mint 200 000 dollárt (akkori árfolyamon kb. 60 millió forintot) fizetett az autóért, azzal a lendülettel ismét árverésre bocsátotta azt.

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 1
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 2

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 15
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 16
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 17
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 18
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 19
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 20
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 21
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 22
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 23
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 24
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 25
Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 26
Fotó megosztása:

A 3001. sorszámú kikiáltási tárgy tehát ismét kalapács alá került, és valaki újabb 175 000 dollárt (52,5 millió Ft) fizetett érte – hogy aztán ő is lemondjon róla, és visszaküldje oda, ahonnan jött. A harmadik körben már „csak” 50 ezer dollárt (15 millió Ft) fizettek érte – így került három embernek 127,5 millió forintjába egy autó.

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 27

 

A bizarr tranzakció-sorozat persze nem volt véletlen: a Jeepet jótékony célra ajánlotta fel eredeti tulajdonosa, Joe Riley, aki rendszeresen adományoz különleges autókat a Barrett-Jackson aukciós háznak, ha adománygyűjtésre kerül a sor. Ezúttal a súlyosan beteg gyermekek kívánságait teljesítő Make-a-Wish alapítvány kapta meg mind a 425 ezer dollárt – az aukciós házak az ilyen akcióknál mindig lemondanak saját jutalékukról, így a teljes összeg a támogatott szervezet bankszámlájára kerül.

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 28

A Make-a-Wish alapítvány 1981 óta váltja valóra beteg gyerekek álmát. A szervezetet egy leukémiás kisfiú, Chris Greicius édesanyja hozta létre röviddel kisfia halála után. Chris volt a “nulladik” gyermek, akinek az álmát még 1980-ban valóra váltották: egy napra rendőr szeretett volna lenni.

A tripla árverésen egyébként egy tizenhárom éves fiú, Will Wade forgatta a kalapácsot: Will maga is súlyos beteg, és igazi autóbolondként azt kérte a Make-a-Wish alapítványtól, hogy részt vehessen egy autós árverésen. A veteránautós közösség is felfigyelt a fiúra: a helyszínen összedobtak neki annyi pénzt, hogy maga is licitálhasson két autós emléktárgyra, majd világméretű ajándékozási mozgalom indult, aminek a keretében százszámra postáztak a fiúnak autózáshoz kapcsolódó ajándékokat, emléktárgyakat.

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 29

Will Wade lesújt. Az ősz hajú úriember a háttérben Craig Jackson, az aukciós ház alapítója és elnök-vezérigazgatója.

Az elárverezett Jeep CJ7 egyébként a Gas Monkey Garage nevű tuningműhely munkája volt. Az 1981-es gyártású terepjárót az USA különböző fegyveres erőinek tiszteletére öltöztették csillagokba és sávokba. Az autó 10 centis futómű-emelést is kapott, ami az üzemanyag- és fékvezetékek teljes újraépítését tette szükségessé.

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 30

A motor az eredeti 4,2 literes (258 köbhüvelyk) benzines egység, amelyet ugyanúgy aprólékosan felújítottak, mint a háromfokozatú BorgWarner T150 kéziváltót. A szervokormánnyal és szervofékekkel szerelt CJ7-es fekete belsőt és fekete szükség-vászontetőt kapott, de járt hozzá egy fehér keménytető, valamint két oldalajtó is (képeinken ezzel látható.) A műszerek egyedileg utángyártott darabok, és bár a rádió úgy néz ki, mint az eredeti AM vevő, valójában egy Bluetooth-képes, modern fejegység.

Egy nap háromszor adták el ugyanazt az autót 31