Négy versenyzőnek volt matematikai esélye arra a WTCR malajziai fordulójának első futama előtt, hogy megnyerje a 2019-es túraató-világkupát. Közülük a listavezető Michelisz Norbertnek voltak a legjobb lehetőségei, mivel a pole-pozícióból rajtolhatott a Hyundai i30 N-nel.

A hondás Esteban Guerrieri a tizedik, a Lynk & Co. két pilótája, Yvan Müller és Thed Björk pedig csak a 16. és 28. helyről rajtolhatott. Utóbbi csapat versenyzőin talán még nagyobb volt a nyomás, ugyanis csak az első 15 helyen lehet pontot szerezni. Mindezek mellett Norbi még a Hyundai segítségére is számíthatott, márkatársai a közül többen is Guerrieri elől kezdhették a versenyt.

Michelisz nyert Malajziában, nagyot lépett a bajnoki cím felé 1

A változó időjárási körülmények miatt a verseny a biztonsági autó mögött vette kezdetét. Norbi gumiválasztása jónak bizonyult, az első tengelyre száraz, a hátsóra esős gumikat rakatott fel szerelőivel. A tíz körös versenyt a magyar pilóta végig vezetve győzött a cuprás Aurélien Panis és a csapattárs Gabriele Tarquini előtt.

A bajnoki ellenfelek közül Guerrierinek sikerült a legjobban a futam, a Honda argentinja a negyedik helyen végzett. Müller is feljött a hatodik helyre, míg Thed Björk csak a 27. helyen végzett.

A mezőny másik magyarja, Tassi Attila szép felzárkózást mutatott be a Hondával, a fiatal versenyző a 12. pontszerző helyen ért célba.

Norbi a pontversenyben tovább növelte előnyét, a 11.15-kor kezdődő második futamon akár meg is szerezheti a bajnoki címet. Guerrieri hátránya 27 pont, míg Müller 35 egységgel áll a magyar mögött.