Akadnak olyan települések, ahol az érkező autósok sebessége alapján állítják szabadra vagy éppen tilosra a zebránál található közlekedési lámpa jelzését. Ilyet legutóbb Zsámbékon helyeztek üzembe, ahol ezzel a nyugat-európai minta alapján készített táblával hívják fel az új rendszerre az autósok figyelmét – írta a Hvg.

Zseniális, ahogy a zsámbéki zebra bünteti a gyorshajtókat 1

A Vértesszőlősön már használt, illetve Budakalászon is beüzemelni kívánt megoldás lényege, hogy a megengedett sebességgel vagy annál lassabban érkező autósok zöld jelzést kapnak, hacsak a gyalogosok gombnyomással nem jelzik átkelési szándékukat. Ellenben, ha a megengedettnél nagyobb tempóval érkezik egy autó, az garantáltan piros jelzést kap.

A rendszert sokan örömmel fogadták, de vannak negatív tapasztalatok is. Egyesek arról számolnak be, hogy ha valaki 50-55 km/h feletti tempóval érkezik meg a 30-as táblával védett zebrához, az a sárga jelzésen még éppen át tud jutni, a mögötte szabályosan közlekedőnek viszont meg kell állnia a pirosnál.

Az is jellemző, hogy a nagyobb méretű járművek, a teherautók és a buszok akkor is automatikusan pirosat kapnak, ha a megengedettnél alacsonyabb sebességgel hajtanak.

Az ötlet azonban remek, reméljük, egy kis finomhangolással még jobb lesz a rendszer.