A dél-romániai craiovai üzemben tavaly 140 ezer járművet gyártottak, hiszen eddig csak egy modellt, az Ecosportot szerelték össze.

A romániai gyárban most először fognak két modellt gyártani egyszerre azóta, hogy a Ford 2008-ban átvette az üzemet. Romániában a Ford fog gyártani elsőként hibrid meghajtású járművet. A másik nagy romániai járműgyártó, a francia Renault tulajdonában levő Dacia még nem jelentett be ilyen irányú fejlesztést, a Dacia mioveni üzemében csak hagyományos meghajtású járműveket készítenek.

Az amerikai autógyártó tavaly óta 200 millió eurót fektetett be a craiovai üzem bővítésébe, hogy elindíthassa a második modell gyártását. A Ford Romániának összesen 6 ezer alkalmazottja van. A Ford 2018 májusában jelentette be, hogy romániai üzemében egy második modell gyártása is elkezdődik az Ecosport hobbiterepjáró után.

Az egykori apró sportkupéból duci crossover lett: a Ford Puma a városi terepjárók mezőnyét erősíti. Optikailag elválasztották a karosszériától a szélvédőoszlopot. Kenu alakú fényszórók, alattuk LED-es ködlámpák a légörvényeket mérséklő légbevezető nyílásokban.

Egy régi nagy kedvenc gyártása kezdődött el újra 1

Egyliteres, háromhengeres motor 48 voltos mild hibrid rásegítéssel: a csúcsteljesítmény 125 vagy 155 LE. A 11,5 kW-os indítómotor/generátor egység a fékenergia visszanyeréséről is gondoskodik. A szabványos átlagfogyasztás 5,4, illetve 5,6 liter/100 km. A start-stop funkció már 15 km/óránál bekapcsolhat, az újraindítás 0,3 másodpercet vesz igénybe. A három henger közül részterhelésen csak kettőt használ a motor – ez a funkció a hibrid nélküli motorokban is elérhető.

V2X kommunikáció révén előre észleli a Puma, ha veszélyhelyzet merül fel az úton. A tolatókamera 180 fokos képet ad. Kéz nélkül nyitható csomagtérajtó és három légkamrával, három fokozatban masszírozó háttámla: ilyenek eddig nem voltak ebben a szegmensben. Amúgy parkolni és távolságiról tompított világításra kapcsolni is képes önállóan az autó. 456 literes a csomagtartó, padlója két szintben állítható vagy a hátsó ülések támlája mögé állítható. Újdonság a Ford MegaBox, amelyet kifejezetten magas (akár 115 cm) tárgyak elhelyezésére találtak ki.