Olyan sármos soha nem leszel, mint Sean Connery, de legalább az autójába beülhetsz, ha merészen licitálsz az RM Sotheby augusztusi aukcióján: a kaliforniai Montereyben árverésre bocsátják ugyanis azt az autót, amellyel a skót színész a Goldfinger és a Thunderball című James Bond-filmekben száguldozott.

Korábban a Vezess is megírta, hogy az Aston Martin iszonyatos pénzekért újragyártja ezeket a 007-es DB5-ösöket, most azonban nem replikáról, hanem az eredeti kocsiról van szó – pontosabban az eredeti két autó egyikéről, hiszen a forgatásokra több példányban is elkészítették a géppuskával, olajpermetezővel, golyófogóval, radarral, rendszámtábla-cserélővel és egyéb finomságokkal felszerelt autót. Igen, katapult-ülés is van benne.

Most a tiéd lehet a világ leghíresebb autója 1

Miután a Goldfingerben nyújtott alakításuk rendkívül népszerűvé tette a DB5-ösöket, a stúdió két további autót is építtetett, amelyeket a Thunderball forgatásán, illetve promóciós célokra használtak.

Miután 1997-ben az eredeti autók egyike elveszett, ma már csak három 007-es DB5-ös létezik, és ebből csupán kettő rendelkezik a filmből ismert felszereltséggel – a harmadikat a kaszkadőrök vezették a forgatások során, ezért minden extra tömegtől megszabadították.

A most eladósorba került példánynak az elmúlt ötven évben mindössze három tulajdonosa volt, ebből az egyik egy múzeum, ahol 35 évet töltött békében és nyugalomban. A közelmúltban teljes körű, pontosan dokumentált felújításon átesett autó ára pontosan tükrözi ritkaságát; a várakozások szerint valahol négy- és hatmillió dollár (1,1-1,7 milliárd forint) között fog gazdára találni.