Egy átlagember az autója mellé még jó néhány dolgot beprésel a garázsába, holott egy tökéletes világban annak egy szentélynek kellene lennie. Olyan dolgokkal osztja meg autónk a helyet évekig, mint mondjuk a biciklik, a fűnyíró, a gyerekek egyszer használt vacakjai, vagy a csocsóasztal, amit soha nem vihettünk be a nappaliba, pedig annak ott lenne méltó helye. Akinek ismerős a helyzet, az egy határozott fejbiccentéssel jelezze.

Vannak azonban olyan emberek világszerte, akiknek az autói sokkal többet érnek, mint többségünk háza, így simán megtehetik, hogy extrém helyen tartsák járgányukat patikatisztaságban. Nézzünk néhány példát.

Los Angeles-i autókuckó

Holger Schuberth építész már díjat is nyert a Ferrarija számára épített nappali-garázs kombinációval. Schuberth arra számít, hogy az elektromos autók elterjedésével egyre népszerűbbé válik az a megoldás, hogy az emberek a saját lakásukban parkolnak majd. Na mondjuk az ő “garázsában” pont egy Ferrari 512 BBi parkol…

Az 5 literes, V12-es, 340 lóerős motorral hajtott 1981-es Ferrari kiváltságos szerepet élvez az építész életében, de a szakember nem titkolja, hogy egy elektromos autót is szeretne beszerezni, hiszen a házát már el is látta 49 napelemmel.

Ma melyik autóval nézzük a Cobra 11-et, drágám?

Ezzel a padlóba épített ügyes szerkezettel a tulajdonos bármikor a nappaliba varázsolhatja aktuális kedvencét, hogy egy percet se kelljen nélküle töltenie.

A szobát éppen a garázs fölé tervezték, így a lift könnyedén felhúzza az autókat a “mélyből”. A tulajdonosnak összesen 9 klasszikus sportautó áll a garázsában, így van miből válogatnia, ha kedve támad elmenni egy körre.

Öt garázs, amelybe minden autó szívesen beköltözne 1Öt garázs, amelybe minden autó szívesen beköltözne 2

Mire kell figyelni egy átlagos garázs építésekor?

Mivel a garázs legtöbb esetben fűtetlen tér, így a ház termikus burkán kívül érdemes elhelyezni. Ez mit jelent? Termikus burok az az egybefüggő és egyenértékű hőszigetelés, ami körbeburkolja a házunkat. Ez azt jelenti, hogy a garázs felőli oldalon a lakóterekhez kapcsolódó falat szigetelni kell.

Ha garázsunkat a pincébe tervezzük építeni, vegyük figyelembe, hogy az télen lefagyhat és a kocsifelhajtó lejtése ne haladja meg autónk, illetve saját vezetői képességeinket. Plusz nagyon fontos ilyen esetben az ajtó előtti vízelvezetés.

Sokan azért idegenkednek attól, hogy a ház utcafronti oldalára helyezzék a garázst, mert félnek attól, hogy az nem a ház legszebb oldalát fogja mutatni a járókelők felé. Aggodalomra semmi ok, ugyanis létezik olyan garázskapu, ami akár dísze is lehet a háznak. A garázsnak a kapubejáróhoz lehető legközelebb célszerű elhelyezkednie, hiszen a bejárót szilárd burkolattal kell ellátni és minél nagyobb a felület, annál több pénzt égetünk el. Az sem utolsó szempont, hogy egy téli reggelen senki nem szeretné indulás előtt több tíz négyzetméterről ellapátolni a havat. A garázs előtt célszerű annyi helyet hagyni, hogy ott is megállhassunk a kocsival, vagy éppen a hozzánk érkező vendégek használhassák ezt a helyet.

A garázs padlójának burkolatára is érdemes figyelni. Célszerű könnyen tisztítható burkolatot választani, ami nem szívja magába az esetleges olajfolyásokat, a betonnal ellentétben. A padló mindenképp középre lejtsen, ahová egy padlóösszefolyót helyezünk, így eső és havazás esetén az autóról elcsöpögő víz rögtön a csatornába folyik.

Bérelhető álomgarázs + férfibarlang

Az Egyesült Államokban található Chanhassen településen valósult meg a 146 garázsból álló luxustelep, ahol durván 1000 autót parkoltatnak a bérlők. De itt nem csak az autók pihenhetnek, igazi férfibarlang ez, ahol nappali, bár, kanapé és még virtuális golfpálya is van.

Utópia

Az egy dolog, hogy a garázs az emeleten van, de közvetlenül a nappaliból nyílik és befér vagy 16 luxusautó.

A “szerény” villa Washingtonban található, és durván 4 millió dollárból épült fel (kb. 1,1 milliárd forint). A hatalmas garázs mellett van természetesen egy komplett műhely is, ahol a karbantartásokat el lehet végezni.

Amikor sárgulnak a szomszédok

Egy gombnyomás, és a földből kiemelkedik az autód, aztán úgy tűnik el a “garázs”, mintha ott sem lett volna. És az sem utolsó szempont, hogy ez a megoldás a tolvajoknak is feladja a leckét, plusz ha James Bond is a vendéged a kerti partin, tuti bezsebelhetsz tőle egy elismerő biccentést, ha ezt meglátja.