Mióta valódi globális modell vált a Ford Mustangból, azóta legördült a 10 milliomodik példány is a Flatrock-i üzem gyártósoráról. A szép, nagy kerek számot pedig hatalmas mókával ünnepelték meg, ahol a típus rajongói és a Ford gyári emberei együtt örültek a mérföldkőnek. Minden eddiginél élénkebb az élet a Mustang körül, másodvirágzását éli az amerikai sportautó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy újra előkerült a Steve McQueen által használt autó a Bullitt-ból és a modern átirata is kapható a szalonokban. Felbukkant azonban egy másik fontos példány is, mégpedig a legelső ügyfélhez került Mustang, aminek története sem mindennapi.

Eddig úgy volt ismeretes, hogy az első Mustang tulajdonosa Ron Hermann, aki Philadelphiában vásárolta meg az autót. Az első Mustangot hivatalosan április 17-én mutatták be, de Ron már 8-án letett száz dollárt az előre megtekintett autóért. Az erről szóló papír azonban elveszett és az autóval sem hajthatott el, hiszen akkor még hátra volt a bemutató.

Ezzel szemben az Illinois államban, Park Ridge-ben Gail Wise 1964. április 15-én sétált be a Ford szalonba azzal a céllal, hogy egy kabriót vesz magának. A mára nyugdíjazott tanárnő nagyobb sikerrel járt, hiszen a kereskedő rögtön a raktárba vezette, ahol a még be nem mutatott Mustang-ból állt egy kupé és egy nyitott tetős változat. A halvány kék színű kabriót még aznap hazavitte Gail.

Így a kereskedőnek sikerült eladnia azt az autót, aminek kilétét akkor még teljes homály fedte. A vásárlásról precízen minden dokumentumot megőriztek a tanárnőék, akik boldogan használták az autót. A már említett Ron autója igazán tökéletes állapotban maradt fenn, még az eredeti gumikon fut és rendkívül kevés kilométer van benne. Ezzel szemben Gail Wise autója közel került ahhoz, hogy a bontóban végezze.

Majdnem bezúzták az első Ford Mustangot 2

Több mint 40 évvel a vásárlás után ugyanis úgy döntöttek, hogy megszabadulnak a közel 30 éve álló romtól, azonban Gail férje, Tom Wise úgy döntött, hogy felújítja az autót ahogy ideje engedi. Hogy milyen kincset birtokolnak, arra csak a nyugdíjazás után jöttek rá, amikor elkezdtek alkatrészeket keresni a romos állapotban lévő autóhoz.

Köszöni szépen, tökéletesen van az első ügyfélhez került Ford Mustang. Remek állapotban és ugyan az órájában több mint 110 ezer kilométer van, az értéke bőven 100 millió forint felettivé duzzadt. Természetesen az első legyártott Ford Mustang is megvan még, a 100001 alvázszámú darab a Dearborn-i Henry Ford Múzeumban van.