Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke már korábban is nagy gondot fordított az amerikai autóipar védelmére, valamint felszólított több gyártót, hogy eszükbe se jusson Mexikóban gyárat építeni. Most ismét beszólt Eurónának, hogy villámgyorsan bevezeti a 20 százalékos vámot az Európai Unióból importált autókra, amennyiben nem szüntetik meg az amerikai termékekre vonatkozó vámokat és különféle kereskedelmi akadályokat. Ezt természetesen a Twitteren osztotta meg.

Trump – ahogyan már többször megtette – most is arra szólította fel az európai autógyártókat, hogy inkább húzanak fel üzemeket az USA-ban és ne exporttal elégítsék ki a piacot. A Reuters információi szerint ezt követően az autógyártók részvényárfolyama esett.

Trump májusban jelentette be, hogy védővámot vezetnek be a külföldi járművekre és alkatrészekre nemzetbiztonsági megfontolásból. Ezt azonban még vizsgálja a kereskedelmi minisztérium. A határidő 2019 februárja, de valószínűleg már ebben az évben megszületik a döntés.

Jelenleg az importált személyautókra 2,5%, a platós terepjárókra és kisteherautókra pedig 25%-os vám vonatkozik. Az MTI egy amerikai bennfentes forrásra hivatkozva azt közölte, hogy  a személyautók vámját is 20%-osra vagy a platósokéval megegyezőre módosíthatják.

Tavaly az európai gyártók 1,2 millió autót exportáltak az Egyesült Államokba. Összesen 17,3 millió autót adtak el, melynek 56%-át hazai üzemekben állították elő és csupán 7% érkezett Európából, még például japánból és Mexikóból is 11%. Az Európai Unió 10% vámmal terheli az amerikai autókat, közben az Egyesült Államok a már említett 2,5%-kal.

Érdekesség, hogy az amerikai autók csupán 15%-át érinti a vám, hiszen az alkatrészek meghatározott aránya európai, így ezek az amerikaiak is európai járműnek minősülnek.