A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása – mutat rá heti elemzésében a GKI Energiakutató Kft.

Mint írják a  Reuters adatközlése alapján az elmúlt héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,5%-kal lett drágább, a gázolaj ára 3,5%-kal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,3-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

A már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon nem mutatható ki lényeges árváltozás , de a hét második felében 4-5%-kal emelkedtek az árak az európai piacokon forintban mérve. A gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 3% feletti volt az áremelkedés, a hét második felében ez 5% körüli szinten volt.

Emiatt október 5-én, szerdán, a benzin ára 5-7 forint körüli mértékben emelkedhet meg, a gázolaj ára várhatóan 6-7 forinttal növekedhet. Elképzelhető ugyanakkor pont a szombati jövedékiadó-emelés miatt a heti változtatást péntekre tolják ki.

A fenti változtatásokkal a benzin ára 345, a gázolaj ára 355 forint/liter körüli szinten változhat.

Jó tudni, hogy a MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a nemzetközi tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci hatásokalapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki.Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki.

Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 125 Ft/liter, dízel esetében 115,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.