A föld legszárazabb helyeként emlegetett Atacama-sivatagban folytatták tegnap útjukat a Dakar-rali résztvevői. A szervezők a 449 kilométeres programból kivették az utolsó 20 kilométert, mert a forróságtól instabillá vált a homokdűnék talaja, így megóvva a résztvevőket egy esetleges éjszakába nyúló ásástól.

Az Opel Antarával versenyző Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős alapjában véve nagyon élvezte volna a mai napot, de ismét történt valami, ami beárnyékolta versenyzőink jókedvét.

“Egész jól kezdtük a mai napot, egy sor autót sikerült megelőznünk, és feltornáztuk magunkat a 12-13. helyig” – értékelte a napot Szalay Balázs. “Aztán a 100. km körül eltévedtünk és közel egy óra hosszat bolyongtunk a zöldben és a hegyekben, mire megtaláltuk a nyomot. Ezután visszaestünk a 64. autó mögé, ahonnan türelmesen ismét elkezdtük előzgetni őket, majd a végére sikerült a 25. helyre felküzdenünk magunkat. Egyébként szuper pálya volt, az eltévedésünk nélkül nagyon jó eredményt sikerült volna elérnünk” – tette hozzá a veterán motoros.

Szalayék az összetettben a 45. helyen állnak, eredményüket azonban nem csak az ezen a napon nyújtott teljesítményük befolyásolta. A szervezők engedélyével jó néhány versenyző lerövidítette a múlt szerdai szakaszt, amiért utólag időbüntetést kaptak. Így fordulhatott elő, hogy akik teljesítették a szelektívet, mint például Szalayék, javíthattak összetettbeli pozíciójukon. Csütörtökön viszont Szalayék kihagytak két ellenőrző pontot, amiért a páros idejéhez hozzáadtak 12 órát. Ez ellen fellebbeztek, mert úgy vélték, hogy a versenyszabályokat betartva közlekedtek s bár igazat is adtak nekik a büntetést nem vonták vissza a bírók.