Túl van a mezőny a 2009-es Dakar-rali eddigi legnehezebb napján, tegnap ugyanis a föld legszárazabb helyére, az Atacama-sivatagba érkeztek a résztvevők. A szervezőknek még le is kellett rövidíteni a szelektívet, mert a nagy forróság miatt megváltozott a homok összetétele a dűnéken, s félő volt, a résztvevők nem tudnak átmenni rajtuk.

A magyar autósok közül a Palik László – Darázsi Gábor páros szerepelt a legjobban. A hétfői, 430 kilométeres szakaszon a 16. helyen zártak a Nissannal, ezzel megőrizték összetettbeli 12. pozíciójukat.

“Borzalmas volt” – jelentette ki a szakasz teljesítése után Palik László. “A szervezők vasárnap azt mondták, az elkövetkezendő három nap maga lesz a pokol, majd hozzátették, a hétfői szelektívet amolyan bemelegítésnek szánják, a többi még kegyetlenebb lesz. Nos, ha ez valóban igaz, akkor tényleg gyötrelmes órák várnak ránk. Most kezdődik az igazi túlélőtúra. Bevallom őszintén, belegondolni sem merek, mi lesz kedden.”

“Ma volt minden, ami elképzelhető. Kő, szikla, homok, dűne, folyamatosan változó talajtípusok” – folytatta beszámolóját a tereprali bajnok. “A navigátorokra is rettentő nehéz feladat hárult, könnyen eltévedhetett az ember, s akkor bizony sok időt veszíthetett.”

Nem panaszkodhat a Palik Racing Team kamionos egysége sem. Az MAN-nel versenyző Szaller Zoltán, Pócsik László Csitári Tibor hármas a szenzációs 9. időt ért el és az abszolút értékelésben is a 9. helyen áll!

Az autósok közül az összetettben is vezető Carlos Sainz teljesítette a leggyorsabban a Dakar kilencedik szakaszát.