A városi közlekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy olyan furgonok és minibuszok vegyenek részt a napi forgalomban, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe. A hat méter hosszú és a két méter széles Renault Master City Bus H2-Tech izgalmas és érdekes megtestesítője lehet a jövő városi közlekedésének. Mivel a fülke mögötti rész teljes mértékben alacsony padlós, így a modern, normál méretű városi buszokhoz hasonlóan ezt a járművet is igénybe vehetik a mozgásukban korlátozott utasok. A jármű méretéből adódóan nem rendelkezik túlságosan nagy utaskapacitással, mivel összesen tizenöten utazhatnak a fedélzetén, ebből pedig 10 fő kárpitozott üléseken foglalhat helyet.

Az újdonságot 30 kW teljesítményű üzemanyagcellával szerelték, amely a 4,5 kg kapacitású tartályokból nyeri a működéshez szükséges hidrogént. A hidrogéncellák által megtermelt, ámde fel nem használt elektromosságot pedig egy 33 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátorban tárolja el a kis Master, amelyet egy külső energiaforrásból is fel lehet tölteni. A busz hidrogéntartályainak feltöltése mindössze 5 percet vesz igénybe, és egy feltöltéssel akár 300 kilométert is meg tud tenni. Vagyis kicsivel többet lehet vele menni, mint egy hasonló kategóriájú elektromos, városi minibusszal.

Ez a Renault Master már a jövőt képviseli 1

Az elektromos hajtáslánc a Renault-tól származik, míg az üzemanyagcella, valamint a hidrogéntartály és az ezek működtetéséhez tartozó rendszer a Hyviától származik. Utóbbi egyébként a Plug és a Renault közös vállalkozása, és az utasszállítás mellett az áruszállításban is látnak fantáziát, hiszen a Masterből már létezik hidrogéncellás változat. A cég tájékoztatása szerint a sorban a következő bemutatandó példány a Renault Master fülke-alvázas változata lehet, vagyis akár platós kivitelben is rendelhetnek maguknak a jövendőbeli üzemeltetők üzemanyagcellás Mastert.

Több mint valószínű ugyanakkor, hogy nem ez lesz az egyetlen minibuszos változat. Ezt ugyanis leginkább olyan közlekedési társaságok számára találták ki, amelyek főként a belvárosban üzemeltetnek közforgalmú viszonylatokat. Idővel viszont szükség lehet olyan Master minibuszra is, amely a távolsági személyszállítás igényeit elégíti ki. Persze csak abban az esetben, ha mutatkozik rá kereslet.