A Plasan SandCat egy 2005-ben bevezetett, azóta folyamatosan fejlesztett és kibővített páncélozottjármű-család, amely a legváltozatosabb bevetési célokra alkalmas, köszönhetően a könnyen és gyorsan variálható fegyverzetnek, a 6,7 literes V8-as dízelmotornak, a felhasználási területtől függő páncélozhatóságnak, és annak, hogy bár kívülről egyáltalán nem látszik rajta, az alapokat egy Ford F-550 pickup adja. Utóbbi igen népszerű az extrém megoldásokat kedvelő tuningcégek körében, luxuslimuzintól kezdve az expedíciós lakóautón át a hatkerekű izéig mindent építettek már belőle.

Katonai járműből építettek raliautót 1
Katonai járműből építettek raliautót 2

Katonai járműből építettek raliautót

Katonai járműből építettek raliautót 5
Katonai járműből építettek raliautót 6
Fotó megosztása:

A SandCat a maga műfajában kifejezetten jól vezethető, dinamikusan gyorsuló járműnek számít, talán innen is jött az ötlet, hogy demonstrációs rali versenyautót építsenek belőle.

A brit fegyveres erők hivatalos jótékonysági szervezeteként működő Mission Motorsport azzal a céllal jött létre 2012-ben, hogy új lehetőségeket és élményeket teremtsen azok számára, akik harci helyzetben elszenvedett sérülések következtében váltak megváltozott munkaképességűvé. A szervezet autóipari munkahelyeket szervez a sérült katonáknak, emellett a motorsporton keresztül igyekszik segíteni nekik visszailleszkedni a társadalomba.

a videó a hirdetés után indul

Így született meg a Plasan és a Mission Motorsport együttműködése nyomán a jellegzetes Martini-csíkozású SandCat, amely alkotói szerint emlékeztet az egykori legendás Lancia Delta Integrale rali versenyautóra. Az említett dízelmotor több mint 1000 Nm forgatónyomatéka, amely részlegesen önzáró differenciálművön keresztül jut a talajra, komoly dinamikát kölcsönöz a héttonnás szörnynek, amelyben egyszerre akár tízen élvezhették a terepezést.

Az alábbi videó a Plasan SandCat 2017-ben bevezetett Stormer változatát mutatja be

a videó a hirdetés után indul