Svédországban sok mindent lehet csinálni: például húsgolyót enni, mandulatortát falatozni vagy éppen a -30 fokban kipróbálni egy elektromos járgányt. A Mercedes-Benz az év második felében dobja piacra a eSprinter-t éppen ezért gondolt egyet és elvitte oda, ahol még van egy “kicsi” hideg, hogy kiderüljön, milyen teljesítményt nyújt a technológia hóban és fagyban.

Arjeplog Svédország északi csücskében fekszik Számföldön és itt bizony elfordult már közel -50 fokos zimankó is. A tesztpéldányokat egy befagyott tavon is kipróbálták a szakemberek és arra is keresték a választ, vajon a különféle hajtáslánc komponensek, illetve az elektronikai rendszerek mennyire ellenállóak a hideg vas fogával szemben. A Mercedes munkatársai arra is kíváncsiak voltak, mennyire marad komfortos a furgon fülkéje ilyen alacsony külső hőmérséklet idején.

55 kWh teljesítményű akkucsomaggal szerelve az eSprinter normál üzemi körülmények között 150 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel. Ez alapvetően elegendő a városi áru, például élelmiszer- vagy csomagszállításhoz. Az északi sarkkörnél végzett tesztek rávilágítottak arra, hogy még -30 fokban is megtehető az eSprinterrel 100 kilométer. Az elektromos furgon akkumulátorai ráadásul gyorstöltővel még ilyen kemény időjárási körülmények között is gyorsan, 30 perc alatt tölthetők fel 80 százalékosra.

Bírja a zimankót az eSprinter 1

Az eSprinter 3,5 tonnás össztömegű, magas tetős zárt furgonos kivitelben készül majd, 10,5 köbméteres raktérrel. A megrendelők kétféle – 55 kWh és 44 kWh – teljesítményű akksipakk közül választhatnak. A nagyobbnál 150, a kisebbnél pedig 115 kilométeres hatótáv áll rendelkezésre normál üzemi körülmények között. A hasznos terhelhetőség kevesebb akkumulátor esetén 1040 kilogramm. Az elektromotor teljesítménye 115 lóerő (85 kW), forgatónyomatéka pedig 300 Nm. Az eVito-hoz hasonlóan végsebessége 80, 100 vagy 120 km/órára szabályozható le.

Az eSprinter kistestvére, az eVito tavaly ősz óta vásárolható meg Németországban. A gyártó a vele kapcsolatos tapasztalatokat is felhasználja annak érdekében, hogy az elektromos Sprinter minél nagyobb sikerre tegyen szert.