Azt, hogy a kínaiak nagy kanállal eszik az elektromobilitást, azóta tudjuk, mióta Sencsen teljes flottáját elektromosra cserélte.  A 12 milliós metropolisz esetében ez 16 359 darab autóbusz fokozatos beszerzését jelentette, kevesebb mint tíz év alatt. Kína harmadik legnépesebb városa, a 13 milliós Kanton (más néven Guangzhou/Kuangcsou) pedig 4810 darab akkumulátortechnológiás autóbusz megvásárlásáról döntött a napokban.

A mennyiség nagy részét – szám szerint 4437 darabot – a kínai BYD szállíthatja le, melynek többek között hazánkban is van érdekeltsége. Az erről szóló szerződést a gyártó a metropolisszal kötötte meg, de még külön-külön a városi cégekkel is le kell szerződniük, ugyanis ez a mennyiség több helyi vállalat flottáját gazdagítja. A közel ötezer autóbuszról szóló szerződés összértéke 700 millió euró, vagyis átszámítva 228 milliárd forint. A megrendelt autóbuszok többféle, 8-12 méteresig terjedő hosszúságban készülnek Kanton részére.

Semmi különös, csak egy város közel 5 ezer elektromos buszt vett 1

A kínai cégnek Európában ennél egy kicsit lassabban csordogálnak a megrendelései, de azért nem panaszkodhatnak. A spanyolországi Badajoz nemrég 15 darab 12 méteres buszt rendelt, Norvégia fővárosa, Oslo a hónap elején 42 darab 18 méteres csuklós elektromos autóbuszt vásárolt tőlük, néhány nappal ezelőtt pedig egy 24 darabos megrendelés érkezett a céghez Svédországból. Ezzel szemben hazánkban eddig egyetlenegy új BYD autóbuszt adtak el Salgótarjánnak ebben a hónapban. Igaz, Pécs tegnap írt ki közbeszerzési pályázatot 8+2 darab elektromos buszra, amin jó eséllyel indulhat a gyártó.

A BYD székhelye Sencsenben van, de globális szinten mintegy 33 összeszerelő üzemmel rendelkezik. A cégcsoport nemcsak elektromos buszokat, hanem többek között akkumulátortechnológiás autókat, teherautókat, targoncákat, valamint akkumulátorokat és napelemeket is gyárt.  Tavaly a vállalatcsoport nettó profitja közel 20 százalékkal, 4,07 milliárd jüanra csökkent, míg a bevétele 2,3 százalékkal 106 milliárd jüanra nőtt. A BYD idén 150 ezer elektromos jármű (autó, targonca, teherautó) és 18 ezer elektromos autóbusz eladásával számol.