A közel 12 millió fős lakossággal rendelkező metropolisz útjain szám szerint jelenleg 16 359 darab autóbusz fut. Ennyit cserélt le teljesen elektromosra a város vezetése. A buszpark többnyire egységesnek mondható, mivel a járművek nagy része BYD gyárából érkezett a Sencsenbe. A kínai gyártó neve hazánkban is ismerősen csenghet, hiszen éppen Komáromban nyitott tavaly autóbusz-összeszerelő üzemet az európai megrendelések teljesítésére.

A sencseni elektromos flotta üzemeltetéséhez összesen 510 töltőállomást hoztak létre több mint 8000 töltővel, melyek mindössze két óra alatt teljesen fel tudják tölteni a járművek akkumulátorait. A forgalomban lévő elektromos buszok 72,9 százalékkal kevesebb “üzemanyagot” használnak fel, mint dízeles társaik, de nem csak Sencsen pénztárcája jár jól a nullemissziós flottával.

Számítások szerint évente több mint 1,35 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól menekülhet meg a város, ezáltal jóval tisztább lehet a metropolisz levegője. Sencsen nem akar itt megállni, ugyanis a taxiarzenált is teljesen elektromosra szeretné cserélni. Jelenleg a teljes, 12 518 darabos taxiflotta 62,5 százaléka rendelkezik elektromos hajtással. A város célja, hogy 2020-ra ez az arány 100 százalék legyen.

Sencsen tavaly 125 milliárd forintnak megfelelő összeget fordított elektromos buszok beszerzésére és további töltőpontok kiépítésére. A taxikkal kapcsolatos tervek elérése érdekében várhatóan idén további töltőpontok létesülhetnek a városban.