Augusztus utolsó hétvégéjén  újra felbőgnek az öttonnás, ezer lóerős versenykamionok motorjai Mogyoródon. Az évente legalább egymillió embert vonzó FIA Kamion-Európa-bajnokság  (ETRC) rutinos pilótákkal érkezik a Magyarországra. Igaz, a mezőnyben egy törékeny hölgy és egy kétszeres nagypapa is helyet kapott. Az Oxxo Racing Team személyében egy magyar csapatnak, míg Kiss Norbi esetében egy kétszeres Európa-bajnoknak szurkolhatunk. A 32 éves pilótának viszont korábbi csapatával, az Oxxóval is meg kell mérkőznie a futamgyőzelmekért. Minek köszönhető ez a sajátos helyzet? Rögtön eláruljuk!

Dakarból az aszfaltra 

Az Oxxo Racing Team 2008 óta van jelen a kamionos versenysportban. Alapítói, Szobi Balázs, Jobbágy Ákos és Éder Attila nem zöldfülűként érkeztek az európai küzdelmek világába, korábban már a Párizs-Dakar ralin is bizonyítottak. Sőt, 2007-ben privát csapatként megszerezték az ötödik helyet a világ egyik legnehezebb kamionversenyén. Az Oxxo korábban azt a célt tűzte ki magának, hogy megnyerjék a Kamion-Európa-bajnokságot (ETRC), illetve hogy visszahozzák a Hungaroringre a kamionversenyeket.

Mindkettő sikerült, sőt előbbi kétszer is, hiszen az akkor még az Oxxo színeiben versenyző Kiss Norbi 2014-ben és 2015-ben is elhozta az Európa-bajnoknak járó díjat. Tavaly márciusban viszont a szombathelyi versenyző bejelentette, hogy új csapathoz, a német Tankpool24-hez szerződik.

Magyar siker várható a Hungaroringen 1

A Kamion-Európa-bajnokság futamain grid girlök mutatják a versenyzőknek, hova kell állniuk.

Az Oxxo ekkor úgy döntött az angol versenykamionos bajnokságban indul. Ryan Smith a kamionjukkal végül toronymagasan megnyerte a brit bajnokságot 19 futamgyőzelemmel és számos dobogóval.

Magyar siker várható a Hungaroringen 2

Ryan Smith-re igaz a kezdők szerencséje dolog az Európa-bajnokságot illetően. Holott az Oxxo pilótája nem is olyan kezdő. Fotó: Oxxoracing

Smith jelenleg is magabiztosan, 31 pontos előnnyel, 175 ponttal vezeti az angol kamionbajnokságot (BTRA). A brit pilóta a Kamion Eb-n is próbálkozott, tavalyi debütálásakor rögtön dobogóra állhatott, ezzel ő lett a sorozat leghamarabb dobogót elérő versenyzője.

Idén mindössze egy futamon indultak Kamion Eb-n, de magyar futamon újra ott lesznek. Bár a hivatalos nevezési lista még nem elérhető, az Oxxo tájékoztatása szerint az angol versenyző a Hungaroringen idén is felveszi a versenyt a többiekkel. Smith mellett Vogel Adrienn, az első magyar női kamionversenyző is kilátogat Mogyoródra.

Magyar siker várható a Hungaroringen 3

Tavaly még Kiss Norbert és Jochen Hahn locsolgatta egymást a Hungaroringen. Reméljük, idén is lesz ilyesmire példa.

 Autósportból az ETRC-be

Kiss Norbi már nagy tapasztalattal a háta mögött versenyzik a Kamion-Európa-bajnokságon. A 32 éves pilóta a 2011-es sorozatban debütált, előtte az autósportban ért el kiváló eredményeket, hiszen több ízben nyert meg márkakupát, ezzel az egyik legeredményesebb gyorsasági autóversenyzővé vált. Első szezonját a 12. helyen zárta az Oxxo Racing Team-mel, de évről évre jobb teljesítményt nyújtott. Két évvel később pedig már negyedik lett összetettben MAN versenykamionjával. 2014-ben 401 ponttal, 2015-ben pedig 599 ponttal nyerte meg a Kamion-Európa-bajnokságot.

Miután német csapatához, a Tankpool24-hez került, a szezon nagy része az új Mercedes-kamionnal történő ismerkedéssel telt. Jól mutatja mindezt, hogy 2016-ban mindössze egyszer, Nogaróban tudott dobogóra állni kilenc versenyhétvégéből. Azonban az egyéni listán így is az ötödik helyet tudta megszerezni 216 ponttal, ami cseppet sem szégyellni való eredmény.

Magyar siker várható a Hungaroringen 4

Tavaly Ryan Smith söpörte be Krasznai János emlékdíjat, mivel a szombati versenynapon övé volt a leggyorsabb kör.

Kamion-Európa-bajnokság a Hungaroringen

2017. augusztus 26-27-én rendezik meg a Kamion-Európa-bajnokságot és Kamionfesztivált a Hungaroringen. A rendezvény 2015-ben tért vissza a mogyoródi versenypályára 25 évnyi kényszerszünet után. Az eseményen számtalan kísérőprogrammal, így többek között kamionkorzóval, illetve változatos gyermekprogramokkal is várják a látogatókat. Az érdeklődök a kamionos küzdelmek mellett a Blancpain GT versenyeit is megtekinthetik, amelyen szupersportkocsik küzdenek.

A hazai kamionversenyre már kaphatóak az early bird jegyek. Idén a diákok akár 990 forintos áron is hozzájuthatnak a belépőkhöz. Az elmúlt futamokat követően Kiss Norbi második helyen áll a Kamion-Európa-bajnokságban, a Hungaroringen jelentős lépést tehet az Európa-bajnoki cím megszerzése felé. Biztosan óriási küzdelem lesz. További részletek: kamionfesztival.hu

Magyar siker várható a Hungaroringen 5

Ez az utcai Mercedes Actros a felvezető nyerges vontató szerepét tölti be.

Idén már két futamgyőzelmet is elkönyvelhetett Norbi, ráadásul mindkettőt a legutóbbi, szlovákiai versenyhétvégén. Ezzel a magyar versenyző egyéniben feljött a második helyre 139 ponttal. Előtte a cseh Adam Lacko foglal helyet a tabellán 189 ponttal. Úgy tűnik tehát, hogy Norbi egyre jobb viszonyban van a versenykamionjával, melyben egy Mercedes-Benz OM460-es 12 800 köbcentiméteres motor dolgozik, 1050 lóerős teljesítménnyel és 5000 newtonméteres nyomatékkal.

A bajnoki verseny ugyanakkor nagyon szoros egyéniben, Norbit a háromszoros Európa-bajnok Jochen Hahn követi 135 ponttal, negyedikként pedig az a Steffi Halm következik 133 ponttal, aki évről évre jó teljesítménnyel hozza a hungaroringes futamokat.

Magyar siker várható a Hungaroringen 6

Norbi versenykamionja sokat javult a tavalyi évhez képest.

Abban biztosak lehetünk, hogy Kiss Norbi az Európa-bajnokság egyik fő esélyese. Akár már idén újra elhódíthatja a címet. Mi hajtja, mi motiválja? Talán az, hogy fiatalon a magyar autósport legendás alakjává váljon? Esetleg a bizonyítási kényszer? Vagy talán az, hogy a legendás előd is Mercedest hajtott?

Kétségtelen, Norbit a 2015-ben elhunyt legendás versenyző, Krasznai János is inspirálja. A szombathelyi pilóta nemrég úgy nyilatkozott a FIA ETRC hivatalos honlapjának, hogy két éve nagyon megtisztelő volt számára, hogy Krasznai János személyesen adta át a futamgyőzelemért járó díjat.

Magyar siker várható a Hungaroringen 7

Történelmi fotó: baloldalt Krasznai János, jobboldalt pedig Kiss Norbert. Fotó: FIA ETRC

Nagyon örültem, hogy személyesen is megismerhettem, hiszen saját fülemmel hallgathattam végig a legendás történeteket a kamionversenyekről. Az is nagyon sokat jelentett számomra, hogy személyesen nézte végig a mogyoródi versenyt” – jegyezte meg Kiss Norbi. Krasznairól azóta díjat neveztek el, melyet minden évben annak adnak át a Hungaroringen, aki a leggyorsabb kört éri el szombaton és vasárnap egyaránt (Krasznai Jánossal készült interjúnkat az alábbi linken olvashatja el.)

Nemcsak a fantasztikus szurkolók miatt fekszik nekem és a kamionnak is a Hungaroring, hanem a vonalvezetése is segíthet. Nincs mese, pole-t kell futnom, majd meg kell nyerni a többpontos első futamokat. A fordított rajtrácson pedig a 8.-ik helyről előzni és irány a dobogó!” – jegyezte meg Norbi az esélyeket illetően a Vezessnek adott interjújában.

Az biztos, hogy Kiss Norbi Mercedesét alaposan feljavítják a Hungaroringre. A Tankpool24 nürtingeni székhelyén állomásozó versenykamionból már kiszerelték a motort. A csapatnál tisztában vannak vele, hogy a következő versenyhétvége sorsdöntő lesz az Európa-bajnokság szempontjából. Éppen ezért nem bíznak semmit sem a véletlenre. Már kevesebb mint két hetet kell várni a mogyoródi Kamion Eb versenyhétvégére. Addig is nézze meg a sorozat legizgalmasabb jeleneteit az elmúlt egy évből!