Idén a Kamion-Eb-n összesen 19 versenyistálló 25 pilótája áll rajthoz futamról futamra, tehát nagyon nagy küzdelem mutatkozik az Európa-bajnoki címért. Bár a sorozatban tartósan nem szabad átlépni a 160 kilométer/órás tempót, a versenyek sokszor rendkívül kiélezett csatákat hoznak. A néhány hét múlva a Hungaroringre látogató mezőny előtt tisztelegve összeszedtük az elmúlt időszak legemlékezetesebb jeleneteit.

1. Amikor megállít az oldalfal 

Még a legszolidabb Kamion-Eb-futamon is előfordul legalább 2-3 ütközés, melyek nem kevés feladatot adnak a csapatoknak javítás terén. Tavaly a Hungaroringen élhettek át a rajongók ebből a szempontból igen emlékezetes pillanatot: az egyik futam utolsó körében ugyanis a cseh Frankie Vojtíšek rommá törte a versenykamionját. A szériában 1987 óta versenyző Frankie később úgy nyilatkozott, hogy nem teljesen fair versenyben maradt alul. Ezzel arra utalt, hogy a mögötte szorosan érkező Kiss Norbert kicsit meglökte. Később a kétszeres Európa-bajnok magyar versenyző ezt elismerte, azonban a felvételeken is látszik, hogy Frankie-nek még lett volna helye és ideje korrigálni saját útvonalát. Ezt valamiért elmulasztotta, lebontva ezzel a kerítést a magyar pályán.

 

2. Nehézfiúk csatája

Vannak pillanatok, amikor annyira egymásnak feszülnek a versenyzők, hogy az öttonnás versenykamionok gumilabdaként pattannak le egymásról. Ilyen volt idén a gigászok ütközete a Nürburgringen, amelynek soràn Kiss Norbert, a kétszeres Európa-bajnok David Vrsecky, valamint a háromszoros Európa-bajnok Antonio Albacete a pálya mellett landolt. A konfliktus valójában Albacete és Vrsecky között bontakozott ki, utóbbi ugyanis egy kanyar belsejéhez akarta szorítani a spanyol versenyzőt. Albacete ezt nem hagyta annyiban és elkezdte kifelé tolni a cseh pilótát, Kiss Norbi pedig nevető harmadikként szeretett volna átgázolni rajtuk. Ez nem sikerült, ezért nekicsapódott a birkózó párosnak, majd mindhárman a füvön végezték.

Kamion-Európa-bajnokság a Hungaroringen

2017. augusztus 26-27-én rendezik meg a Kamion-Európa-bajnokságot és Kamionfesztivált a Hungaroringen. A rendezvény 2015-ben tért vissza a mogyoródi versenypályára 25 évnyi kényszerszünet után. Az eseményen számtalan kísérőprogrammal, így többek között kamionkorzóval, illetve változatos gyermekprogramokkal is várják a látogatókat. Az érdeklődök a kamionos küzdelmek mellett a Blancpain GT versenyeit is megtekinthetik, amelyen szupersportkocsik küzdenek. A hazai kamionversenyre már kaphatóak az early bird jegyek. Idén a diákok akár 990 forintos áron is hozzájuthatnak a belépőkhöz. Az elmúlt futamokat követően Kiss Norbi második helyen áll a Kamion-Európa-bajnokságban, a Hungaroringen jelentős lépést tehet az Európa-bajnoki cím megszerzése felé. Biztosan óriási küzdelem lesz.

További részletek: kamionfesztival.hu

3. Nevető harmadik 

Persze nem csak a nagy nevek képesek hatalmas felfordulást okozni a versenypályán. Jó példa erre a tavalyi, Le Mans-i futam, amikor pókhálósra törték a német Sascha Lenz szélvédőjét. Az ütközetet a francia Anthony Janiec idézte elő, amikor egy kanyarban hátulról nekiment Lenz versenykamionjának, aki emiatt kisodródott. Közvetlenül mellette érkezett Ellen Rohr, ő pedig emiatt a kavicságyban végezte. Ebben a szituációban tényleg volt nevető harmadik, az ütközést okozó Janiec ugyanis meg tudott lépni a szituációból. Igaz, az elülső lökhárítóját a pályán hagyta, de így is kész szerencse, hogy nem ő landolt a kavicságyban, ugyanis volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, nem tudja kanyarban tartani járművét.

4. Brutális rajt

Ugyancsak tavaly, a francia futamon került sor minden idők legnagyobb masszív rajtjára. Az események rendívül gyorsan történtek és csak a fedélzeti kamerák segítségével lehetett utólag rekonstruálni, mi történt. A rajtnál a cseh Adam Lacko visszafogottan indult el, valamiért többször lefékezett. A brit Shane Brereton nem tudta kikerülni, ezért nekiütközött, őt pedig a cseh Frankie Vojtíšek kapta el hátulról. Az ütközésekből a holland Erwin Kleinnagelvoortnak sem sikerült kimaradnia, így végül három versenykamion maradt ott a rajtnál. Kész szerencse, hogy nem sérült meg senki.

5. Optimusz fővezér a versenypályán

Hazánkban sajnos ritkaságszámba mennek az amerikai King of the Roadok. Ha lehet is látni egyet-kettőt, akkor viszont szinte biztosan mutatóban álldogálnak valahol. Tavaly azonban rendhagyó módon egy igazi Peterbilt 379-es nyergesvontató is részt vett a kamionos felvonuláson, a Hungaroringen. Bár alapvetően ezek a felvonulások nem a csendről híresek, azért a látvány hatására egy pillanatra megfagyott a levegő. Nem is csoda, hiszen a 379-es a valaha volt egyik legszebb amerikai csőrös. Korábban a Transformersben Optimusz fővezért is egy ilyen csodaszép Peterbilt alakította.