Használt autó: Citroën Xsara, 1997-2006
Mi ez? Alsó középkategóriás, elsőkerék-hajtású, 1997 őszén piacra dobott és kombiként 2006-ig gyártott, ferdehátúként 2004-2005 fordulóján a C4-gyel leváltott autó. Nagy modellfrissítés 2000 őszén, új lökhárító 2003-ban. Kombi valamint három- és ötajtós karosszéria, 1999-től átütő sikerű egyterű is, Xsara Picasso néven.
Melyik motorral? A klasszikus TU-motorcsaládból az 1,4-es és az 1,6 literes benzines, a ráncfelvarrás utániak közül az 1,6 16V benzines is. Dízelből a közös nyomócsöves motorok vonzóbbak, főleg az RHY motorkódú 2,0 HDi.
Mennyibe kerül?
200-250 ezer forintba kerülnek a legolcsóbbak és legrútabbak, 300-400 ezer forintért épkézláb autókat találni, 500-600 ezer forintért elég csinosak akadnak.
Mi van helyette? Árához képest megbízhatósága és használati értéke kiemelkedő, ezért nehéz bármit mondani. Elsősorban a kevésre becsült, de egész jó FIAT Stilo. Alternatíva az E11-es, békalámpás Toyota Corolla, amiről mindenki tudja, hogy jó és a Nissan Almera, de a Focus I, a G Astra, a Golf IV is. Viszont egy Xsarával azonos áron mindből csak sokkal elhasználtabb, lezuttyantabb autót kapni.

Rengeteg ember venne félmillió forint alatt használt autót, amivel eljut dolgozni, amivel megoldható a család mobilitása, amin a gyerek megtanulhat vezetni. Aki egy használt autóban nem önkifejezési eszközt keres, nem akar vele senkinek imponálni, egyszerűen a normál karbantartáson túl minél kevesebb szervizkiadással szeretne járni vele, annak a Suzuki Wagon R+-nál kényelmesebb és nagyobb autót is tudunk mondani használtan: a Citroën Xsarát.

Karosszéria: jó a korrózióvédelem

Különösen a szívó benzines japán autókkal vesződőknek lenne érdemes a Citroën Xsarákra is gondolnia, mert egy 323 BJ-vel, hatodik generációs Civic-kel, de még a 2008 előtti Mitsubishi Lancerekkel összevetve is ég és föld ezek és a Citroën Xsarák gyári rozsdavédelme.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 1

Egy 23 éve, 1997-ben bemutatott autótól a Xsara ütközésbiztonsága vállalható, de elmarad a kortárs Focus I vagy a G Astra teszteredményétől. Az Euro NCAP vizsgálatát három csillaggal zárta, ami elfogadható utasvédelem ebben az árkategóriában. 2000 őszén a modellfrissítéssel az autó karosszériamerevségén javított a gyár.

Ha megnézitek, nagyon sok Xsara fut hűtőmaszk nélkül, mert a műanyag díszrács rögzítése elenged és leesik az orrmaszk. Mivel ez típushiba, a bontókban nincs vagy sokba kerül. Ahol még megvan a díszrács, ott is gyakori az embléma felső nyilának leesése. A márkalogó, a kettős nyíl, a double chevron az André Citroën-féle nyílfogazású fogaskerékből született. A letörő külső kilincs pótlására a bontott mellett van utángyártott is.

Belső tér

Egy ötajtós Xsara tágas belső teret kínál a modellfrissítésig 4167, a ráncfelvarrás után 4188 mm hosszúságú karosszériájával. A ferdehátú csomagtartója kiemelkedő a kategóriában 408 literes térfogatával. A kombié alapesetben 517 literes.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 71

Minőségérzetben a Xsara sosem volt kiemelkedő, megbízhatóságban és ár/érték arányban annál jobb

Egyszerű műanyag elemeivel minőségérzetben egy új Xsara nem állta a versenyt a négyes Golffal. Más a helyzet a tényleges minőségével, mert az utastér nem öregszik csúnyán. A szépséghibák közé tartozik a befúvórácsok vízszintes lamelláinak törése, paradox módon sokszor az utas oldalán, nem a vezetőén.

Az I-es Xsarák baja a műszerfal közepére, fent elhelyezett elektromos ablakemelő-kapcsolók keretének törése és a kapcsolók benyomódása, ami megakadályozza használatukat. Otthoni barkácsolással javítható a gond, ami az átdolgozott modellnél már nem fordul elő a kapcsolók lecserélésének köszönhetően.

Főleg a II-es Citroën Xsarákat sújtja az ajtókban az átvezetőkábel törése. A kontakthibák miatt ilyenkor nem zárható-nyitható a távirányítóval a központi zár, nem kapcsol be a belső világítás és nem megy bal elöl az elektromos ablakemelő, csak amikor sporadikusan helyreáll az érintkezés. Sajnos ilyenkor az égve hagyott fényszóróra sem figyelmeztet az autó. Az átvezetőkábel baját érdemes mihamarabb forrasztással vagy kábelcserével orvosolni. Kisebb malőr az ülés magasságállításának szétesése, amit vissza lehet csavarozni.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 72

Eltörhetnek az utastérben a légbefúvók előtti rácsok, a ráncfelvarrás előttiekben az ablakemelő besüllyedő kapcsolóival volt gond

Ha a fagyálló szúrós szagát érzitek a motor bemelegedése után, akkor a fűtésrendszer tömítettségét a ventilátorpanel mögötti lyukon, a vezető lábteréből benyúlva lehet ellenőrizni. Amennyiben nedvességet tapintotok, baj van, mert a műszerfal szétszedése és összerakása még rutinnal is egy teljes napos munka. Az alkatrészára nem vészes, a munka a nagy tétel.

Motorkínálat

Kevés autó létezik, amelynek széles motorválasztékából ennyire jók lennének a használtautó-kínálatban releváns motorok. A benzinesek közül a Xsara 1,4i az agyonrakott kombikat kivéve jó választás. 75 lóereje ellenére sem szükségmegoldás, de sokat ne várjatok tőle. Az energikus, jól pörgő, de alul és középen sem enervált TU3JP motorral lendületben tartható az autó. Ennél a motornál előfordul hengerfej-probléma. Jobb esetben elég a hengerfejtömítést cserélni, rosszabb esetben síkoltatni kell a hengerfejet is. A szükséges beavatkozás csak a motor szétszedése után válik biztossá.

Jók a benzinesek, jók a dízelek

Jó erőben van a ráncfelvarrás előtti, 88 lóerős kétszelepes 1,6i és a 90 lóerős 1,8i, de a helyüket 2000 őszétől átvevő 109 lóerős 1,6 16V-vel a használt Xsara kifejezetten élvezetesen gyorsul, ha a TU5JP4 kódjelű négyhengerest kihúzatjátok. A száguldást megnehezítheti a Xsarákban a gázpedál nagy ellenállása. Nem lesz elég befújni WD40-nel a gázbovdent, hiába állítaná ezt az eladó, mert a gázadagolás elektronikus. A gyógyír a gázpedálmodul cseréje, 40 ezer Ft körül.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 73

Kiforrott, tartós motorok mozgatják a Xsarákat. A 75 lóerős 1,4i nem rakéta, de jól beválik, a 109 lóerős 1,6 16V kiválóan gyorsul. Teleszkóp segít felemelni a motorházfedelet

Mivel Franciaország masszívan dízelpárti hely volt és a mai globalizálódás előtt a hazai piac meghatározó volt a Citroënnek és a Peugeot-nak, a PSA-csoport híresen jó dízelmotorokat gyártott. A Saxo és a bakancs Micra 1,5 literes dízelmotorja itthon ismeretlen a Xsarában. Van viszont 1,9 D szívódízel, de 69 lóerejével a mai forgalomhoz lomha, autópályára gyenge és lassú, de takarékos és a szükséges karbantartással elképesztő élettartamú motor.

A szintén kamrás, közvetett befecskendezésű és turbófeltöltős, 90 lóerős 1,9 TD sokkal élénkebb, szintén tartós darab, de 20-22 éves dízeleket megvenni a mai munkadíjak mellett biztosan kockázatosabb, mint az általában sokkal kevesebbet futó szívó benzinesekkel járni, főleg autógázra áttérve.

Aki dízelt szeretne, annak inkább az RHY motorkódú, 90 lóerős és már közös nyomócsöves közvetlen befecskendezésű motort ajánljuk.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 74

Könnyen elveszik a hűtőmaszk, mert rögzítőpatentjei elengednek az évek során

Ez a köztudottan jó 2,0 HDi erős, takarékos és nagyon sokat bír, de bizonytalan előélettel van rá esély, hogy egy vásározó már megtett vele 680 ezer kilométert, főleg, ha kombi. A HDi dízelek az átdolgozás előtt egy évvel, 1999 végétől kezdtek megjelenni a Xsarában, a 2001-ben bedobott 109 lóerős nagyon ritka használtan.

68 lóerejével elég harmatos és sajnos nagyon ritka motorváltozat az 1,4 HDi. Az 54 literes tankkal a dízelekkel 800-900 km után elég beállni a kútra, a takarékosan vezetett 1,4 HDi-vel 1000 km feletti a hatótávolság. Ez a motor bármilyen autóban megbízhatóan szolgál, amibe belerakták az 1007-es Peugeot-tól a C2-es Citroën át a 307 kombiig. De aki régi dízelt keres, gondoljon arra, hogy ezekkel a legfeljebb Euro 3-as motorokkal szmogriadó idején tilos behajtani Budapestre, akárcsak a 2005 utáni, Euro 4-es dízelekkel.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 75

Egy liter sincs az örvénykamrás 1,9 szívódízelhez képest a nagyon ajánlható, 75 lóerős benzines többletfogyasztása. A 8 szelepes 1,4i kiforrott, hosszú élettartamú motor, csak a hengerfejtömítésével lehet baj

Közúti átlagfogyasztás

Benzines motorok
1,4i 8V (75 LE) 6,78 l/100 km
1,6i 8V (88 LE) 7,51 l/100 km
1,8i 8V (90 LE) 7,97 l/100 km
1,6 16V (109 LE) 7,55 l/100 km
2,0 16V VTS (163/167 LE) 8,50 l/100 km

Dízelmotorok
1,9 D (69 LE) 5,84 l/100 km
1,9 TD (90 LE) 5,89 l/100 km
1,4 HDi (68 LE) 4,93 l/100 km
2,0 HDi (90 LE) 6,04l/100 km

Forrás: Spritmonitor.de.

Hibalehetőségek

Egy használt Citroën Xsarávál nem kell sorscsapásoktól tartani. A hátsó ülés alatti tankba merülő üzemanyag-szivattyú az egyik hibaforrás, ami kellő kézügyességgel fél-egy óra alatt kicserélhető. Kis trükk: az AC-pumpa fedelét visszatétel előtt nem árt 10 percre forró vízbe tenni, hogy könnyebb legyen visszatekerni.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 76

Tágas belül a 4,2 méteres kompakt autó, mégis volt hely 408 literes csomagtartónak az ötajtósban

A benzinesek trafósora egyszerűen cserélhető, egy trafó szolgálja ki mind a négy hengert. A ráncfelvarrás előtti 8 szelepeseken a motor mögött van a trafósor, a 2000 utáni 16 szelepesekét a motor tetején találjátok, mint az Opeleken. A gyertyacsere halogatása öli meg a gyújtótrafókat is, tehát a filléres gyújtógyertyák cseréjén nem szabad spórolni 30-40 ezer km megtétele után, bár a gyári előírás 60 ezret enged. Idős autókban felújításra szorulhat a szivárgó, hangos kormányszervo-szivattyú és a klímavezérléssel is adódhat gond.

A Xsara motorjai szíjas vezérlésűek. Alapesetben abból indulhattok ki, hogy a csereperiódus 80 vagy 120 ezer km/10 év.

A tulajdonos véleménye: Fehér Norbert, Citroën Xsara 1,6i 16V, 2002, 225 425 km

11 éve vagyok Citroën Xsara-tulajdonos. Első Xsarám I-es volt, 1.6-os, nyolcszelepes motorral (NFZ motorkód). Elsőnek én is kicsit szkeptikusan álltam a francia autókhoz a VW Golf után, de beültem, tettem vele pár kört, megtetszett az autó és megvettem. 8 éven át maradt hű társam. 170 ezer kilométer volt benne, amikor megvásároltam és több mint 400 ezer kilométeres futásteljesítménynél tartott, amikor megsérült.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 77

400 000 km felett tört össze az előző Xsarám, újra Citroënt vettem helyette. A ködlámpát a főfényszóróba integrálták a tervezők a 2000 ősze és a 2003 februárja közötti autókon

Mivel rendkívül megszerettem ezt a típust és gyorsan kellett egy másik autó, választásom újra a Xsarára esett, immár egy faceliftes típusra, 1.6 16V motorral (NFU motorkód). 109 lóerejével ez érezhetően erősebb, főleg magasabb fordulaton, de a 8 szelepes motorral is jól lehetett közlekedni. Nem sokkal ezután lett egy 1.4-es (KFX motorkód) kombi I-es Xsarám is a másik mellett.

A francia autókra sztereotip módon ráragasztott tulajdonság, hogy meghatározhatatlan elektronika bajaik vannak, egyik autómnál sem jött elő. Egyik autóban sem kellett a motort megbontani és karosszérialakatoshoz sem kellett vinni őket rozsdásodás miatt, bár néha télen is le szoktam mosni őket, alulról is Az olajat rendszeresen én cserélem, olajszűrővel együtt, és amíg hideg a motor, nem forgatom tiltásig, szerintem ezek is hozzátartoznak ahhoz, hogy nem jelentkeztek nálam nagyobb hibák.

Segédberendezéseket (generátor, önindító, üzemanyag-szivattyú), több autómban is cserélnem kellett, de úgy gondolom, ezek 18-20 éves autóknak nem felróható bűnök és előfordult, hogy még a gyári alkatrész volt bennük, amikor kicseréltem. Ha valamiből új is elérhető, nem teszek bontott alkatrészt az autóba, mivel fontosabb nekem, hogy az autó ne robbanjon le, és jó áron lehet jó minőségű új alkatrészeket venni hozzá.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 78

Árához képest a Xsara kényelmes autó. A vezetőülés magasságállító karja széteshet

A trafósora érzékeny a gyertyák elhasználódására, amikor megvettem a feketét, nekem is ki kellett cserélnem a gyújtótrafót, de azóta rendszeresen (30e kilométerenként) cserélem a gyújtógyertyákat és nincs gondom a gyújtással. A rendszeres karbantartást nagyon meghálálják az autók (és koruknál fogva igénylik is, mivel a legfiatalabb Xsara is már 14-15 éves). A jelenleg használt autóm vegyes használatban van, hétköznap munkába járás Budapesten (kb 8 literes fogyasztás), hétvégén pedig vidékre autópálya/főút vegyesen (6,5-7 literes fogyasztás) és teszi a dolgát, ahogy kell.

A hátsó futómű a típus gyenge pontja, el kell fogadni, hogy időnként muszáj felújítani. A hiba abból látható, hogy a hátsó kerekek terpesztenek (ferdén, befelé dőlve állnak) és leül az autó hátulja. A hallható jele a hátulról jövő csapágymorgás és utána megint mehetünk tovább. Ez a típus a kedvencemmé vált, úgy gondolom, jogosan.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 79

Örömtelien gyors autó a Xsara a 109 lóerős, 16 szelepes és 1587 köbcentis szívó benzinessel

Az 1.6 16v motor kellően dinamikus és a fogyasztása is megfelelő számomra, valamint a kényelme is hozzátesz nekem a jó vezetési élményhez. Akit nem zavar, hogy nem egy nagyobb presztízsű gyártó autójából száll ki, hanem szeretne egy hálás, szerethető, és jó ár/érték arányú igáslovat, annak bátran merem ajánlani a Xsarát ebben az árkategóriában.

Futómű: hátul lehet baj

Mivel a Xsara elődje, a ZX és a Peugeot 306 közös padlólemezt örökölte, a kiforrott műszaki megoldásokon túl a torziós rugós (csavarrugó nélkül megoldott rugózású) hátsó hidat is megkapta. Ez a tűgörgős ágyazású kerékfelfüggesztés a karbantartás hiánya miatt berágódik. Ez részben az autó kényelmetlenebb rugózásában érhető tetten, de már a próbaút előtt is árulkodó egy üres kocsi megült fara, mintha telerámolt csomagtartó terhelné.

A hátsó híd ellenőrzésére a legegyszerűbb módszer bedugni az ujjatokat a kerékjárati ív és a gumi közé. Ha nem fér be 2-3 ujjatok, akkor számítsatok a cseréjére egy felújítottra. A tűgörgős csapágy megszorulása először csak a rugózási komfortot rontja, ha eltörik, akkor a hátsó kerék befelé dőléséből látni a bajt.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 80

Ha terhelés nélkül megül az autó hátulja és terpesztenek a kerekek, a hátsó híd megérett a felújításra

Egy hátsó híd komplett felújítása a megoldás igényességétől függően 70-110 ezer forint közötti tétel. Érdemes a jobbik technológiát választani. Mivel a Berlingók, Partnerek, 206-ok ezreiben is hasonló a hátsó futómű-konstrukció, Budapesten és Pest megyében van elég erre szakosodott műhely, de a fővároson kívül ez nehezebb ügy.

A Xsarákhoz többféle hátsó híd van a hátsó dobféktől vagy tárcsaféktől és a kombik nagyobb terhelhetőségtől függően, ezt tisztázni kell a felújított darab beszerzése előtt. Ez a 100-110 ezer Ft nagyságrendileg annyi, mint a legendásan megbízhatónak ismert és körülrajongott GD Honda Jazzekben vagy a hetedik generációs, szívó benzines Civicben kicseréltetni a típushibának számító sebességváltó-csapágyakat.

A hátsó kerekek a szilentblokkok kialakításának köszönhetően, a kanyarban ébredő erők hatására, passzív önkormányzásra képesek és az elsőkkel nagyon enyhén azonos irányba fordulnak. Ez elvileg javítja a stabilitást, de inkább azoknak jön jól, akik élvezik az enyhe farlendülést. A többieket inkább megijeszti a túlkormányzottság, ha a határtartományban elveszik a gázt.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 81

A Vesuve alufelni nem központosított, tehát nincs rajta középen lyuk. Nagyobb műhelyek megoldják a kiegyensúlyozásukat, a kisebb maszek gumisok nemigen költenek az adapterre, amivel befoghatnák ezt a felnit a centrírozó gépbe

A jól felszerelt Xsarákon gyakori Vesuve alufelni sajátossága, hogy nem központosított, tehát nincs rajta középen lyuk. Nagyobb műhelyek megoldják a kiegyensúlyozásukat, de a kisebb maszek gumisok gyakran nem költenek arra a közbetétre, amivel ezt a francia kreténséget be tudnák fogni a centrírozó gépbe. A használt Citroën Xsarák acélfelnijén van lyuk középen, ott nem kell adapter.

Használt Citroën Xsara árak

200-250 ezer forinttól kaphatóak a legolcsóbb Citroën Xsarák használtan. Árban nagyon kicsit feljebb lépve szebb állapotú autókat találhatunk, ami nem mindig a technikára, inkább a kevésbé viharvert külsőre vonatkozik. A 300-400 ezres sávban szélesedik a kínálat, félmillió forint körül és felett is bő a használtautó-választék a Xsarából, amely az ezredforduló környékén jól fogyott újonnan.

Sokszor megéltem a Vezess olvasóinak tanácstalanságát, akiknek félmillió forintból vagy ennél is kevesebb pénzből kell használható autót találniuk. Ezért kell egyértelművé tenni, hogy ugyanabból az összegből sokkal jobb állapotú Citroën Xsarát lehet venni használtan, mint a vele egyívású német vagy japán konkurensekből. A népszerűbb, keresettebb típusokból csak elhasználtabb, rozsdásabb és gyengébben felszerelt autók jönnek ki a használt Xsarák árszintjén.

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 82

Nincs ára a Xsaráknak, ez jó hír az olcsó és működőképes használt autót keresőknek

Más kérdés, hogy a legtöbb laikus erről nem vesz tudomást és a bizalmatlanság betonnál keményebb falán nem tudnak átdiffundálni a Xsarával járó emberek kedvező tapasztalatai, de ez legyen azoknak a baj, akik inkább vesznek egy olajkedvelő G Astrát, rozsdásodó és benzines motorral többet fogyasztó IV-es Golfot, mintsem bizalmat szavazzanak egy francia autónak. Addig jó a többieknek.

Alkatrészárak, használt Citroën Xsara 1,4i, 2004

Féktárcsa, első (Valeo) 15 300 Ft
Generátor (Valeo) 57 300 Ft
Gyújtótrafó (ERA) 26 700 Ft
Hátsó lengéscsillapító (Würtemberg) 10 400 Ft
Kipufogódob, hátsó (Sigam) 20 359 Ft
Kuplungszett (Borg&Beck) 31 000 Ft
Üzemanyag-szivattyú (ERA) 42 800 Ft

Utángyártott alkatrészek teli ára, kedvezmény nélkül. Forrás: Bárdi Autó-webáruház

Egy francia használt autó, ami jobb a Golfnál és az Astránál 83

Kevés pénzből ideális családi vagy melósautó lehet egy használt Citroën Xsara, főleg a kombi

Cikkeink olcsó használt autókról

Suzuki Swift 100 000 forintból.

Renault Thalia használtan: ronda, de működik.

FIAT Panda 169: olasz ÉS megbízható.

 

Mellette – Ellene
 
  • Alacsony fenntartási költségek
  • Megbízható technika
  • Jó térkínálat
  • Széles motorválaszték
  • Kiváló ár/érték arány
 
  • Problémás hátsó híd
  • Kisebb elektronikai zűrök (főleg Xsara II)
  • Közepes ütközésbiztonság