Mi, a Vezessnél régóta igyekszünk segíteni a használtautó-vásárlás veszélyeinek mérséklésében. Többek között volt már cikkünk arról az öt fő hibáról, amit te ne kövess el, ha már annyian megteszik. Írtunk az állami futásteljesítmény-adatbázisról és az óraállás-adatbank fájó kijátszhatóságáról. Összeszedtük, hogy a vásárlás utáni fél-egy évben milyen szervizkiadásokra kell pénzt tartalékolni, szemezgettünk a nepperzsargon gyöngyeiből és közöltünk összeállítást használt autókról, amelyekkel könnyű égetni a pénzt.

Ez a lényeg: terheli-e az autót biztosítéki célú jog?

De létezik a használtautó-vásárlásnak egy igazán veszélyes buktatója, amiről még nemigen írtunk és amiről, tapasztalataink szerint, kevesen is tudnak: tisztázni, hogy a használt autót valóban jogosult-e eladni az a személy vagy vállalkozás, amely azt eladásra kínálja.

Így lehet elveszíteni a használtan vett autót 1

Díjtalanul lekérdezhető a hitelbiztosítéki nyilvántartás, de a regisztrációnak van egy 5000 forintba kerülő lépése

Ebben az esetben az a kérdés, hogy az autót terheli-e biztosítéki célú jog, ideértve a zálogjogot és a lízingjogot. Olvasónk, dr. Keserű Imre jogász hívta fel figyelmünket, hogy idén év elejétől interneten lekérdezhető a hitelbiztosítéki nyilvántartás, amelynek működtetője a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). A hitelbiztosítéki nyilvántartás többek között a zálogjogot is rögzíti, például a részletre vett autók esetében, tehát a gépkocsikat terhelő jogokat is (például a tulajdonjog-fenntartást is ide kell feljegyeztetni.

Az adatbázis öt éve bővül a bejegyzésekkel, a 2014. március 15-e óta létrejött összes zálogjogot be kell jegyezni a hitelbiztosítéki nyilvántartásba. A 2018 végéig feltöltött 445 000 tétel mintegy 80 százaléka lízingelt gépjárművekkel kapcsolatos. Ezekkel a tulajdonos úgynevezett tulajdonjog-fenntartással él, tehát az autó használója nem adhatja el ezeket a vagyontárgyakat, legyenek azok gépek, haszonjárművek vagy személyautók.

Abban biztosak lehettek, hogy a kérdéses használt autók bekerülnek az adatbázisba, mivel a vásárló addig nem jut hozzá az érintett vagyontárgyhoz, amíg az ingóság be nem került a nyilvántartásba.

Így lehet elveszíteni a használtan vett autót 2

Tisztázni kell, szabadon értékesíthető-e az adott jármű. Ez nemcsak a járművekre, hanem más ingóságokra, vagyontárgyakra is áll

5000 forintos tétel

A rendszer innen indulva ingyenesen lekérdezhető, de használata regisztrációhoz kötött! A regisztráció első lépései online elvégezhetők, a megadott e-mail-címre érkező linkre kattintva. A regisztrációt követően a rendszer használatához ún. azonossági nyilatkozatot kell tenni közjegyző előtt. Tehát az adatbázisba a betekintés díjmentes, de a nyilatkozat megtétele magánszemélyeknek 5000 forintba kerül egy közjegyzői irodában. Az azonossági nyilatkozat közjegyző előtti megtételére, ezzel a regisztráció érvényesítésére, a kérelmezőnek 15 munkanapja van a regisztrációs kérelem rögzítésétől számítva. A legközelebbi közjegyzői iroda megtalálást segíti ez a link.

5000 Ft nem pénz ahhoz képes, amekkora a tét! Aki nem néz utána a megvásárolt ingóságnak, ebben az esetben a használt autónak az adatbázisban, attól a bírósági végrehajtó elveheti a kocsit, amelyet elárverezhetnek. Tehát hiába vásárol meg valaki egy autót jóhiszeműen, ha valójában nem az a cég vagy magánszemély a tulajdonosa, akivel megkötik az adásvételi szerződést, a kocsi nem lesz az övé. Érdemes tehát a Magyar Országos Közjegyzői Kamara weboldalán ellenőrizni, hogy az adott használt autóval foglalkozzatok-e egyáltalán vagy sem.