Porsche 911 Reimagined by Singer – Dynamics and Lightweighting Study: ezt a nevet egy spanyol nemes is megirigyelhetné, de ezt az autót nehéz volna rövidebben elnevezni. Hiszen nem 911, nem is Porsche, hanem egy újragondolt 911 léghűtéses farmotorral, 1000 kilósra könnyítve, ami nem száraz súly, hanem folyadékokkal együtt érvényes. A Fuchs-felni magnézium, a karosszériaborítás szénszálerősítésű műanyag. Az autó ötlete Scott Blattner amerikai Porsche-rajongótól ered, ő bízta meg a Singert azzal, hogy 1990-es 964-es Porschéjából építsenek egy igazán extrém könnyű és gyors autót.

Itt tarthatna a Singer szerint a léghűtéses Porsche 911, ha 1996-ban a környezetkárosítás mérséklése és a teljesítménynövelés érdekében nem jön el a vízhűtéses korszak. Érdemes komolyan venni és foglalkozni vele, mert a retrokülső versenyautós technikát rejt.

A Singer mindig hangsúlyozza magáról, hogy nem autógyártó. Ők restaurálják és újragondolják a 911-eseket, így minden autójuk alapja egy használt Porsche 911. A többi Singer-modellből van öt- és hatfokozatú kézi váltós különféle áttételezéssel, automata váltós illetve hátsó vagy összkerekes is, de ez a gép szigorúan hátul hajt és hatfokozatú kézi váltót szállít hozzá a Hewland.

Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 1
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 2

Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod

Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 24
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 25
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 26
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 27
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 28
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 29
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 30
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 31
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 32
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 33
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 34
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 35
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 36
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 37
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 38
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 39
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 40
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 41
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 42
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 43
Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 44
Fotó megosztása:

A Singer összes autója az 1989-1993 közötti Porschékből készül, tehát a 964-ből. Az ezt megelőző G-sorozat futóműve nem elég fejlett, a későbbi 993 nem elég klasszikus nekik és az is szerepet játszhat benne, hogy a 964 könnyen beszerezhető a nagyobb Porsche-piacokon, Észak-Amerikában mindenképp. A vevők többnyire a saját autójukat hozzák az átépítésre, amely lehet akár rossz állapotban is vagy a Singer beszerzi neki a kiindulási alapot.

Több mint 500 lóerős a DSL percenként 9000 fölé forgatható, atmoszférikus és léghűtéses, hathengeres boxermotorja, amelynek forgattyúsháza megegyezik a 964-ével. 24 szelepes hengerfeje a Williams Advanced Engineeringgel közös fejlesztés, majdnem színtiszta versenyautó-technika. A lapátkoszorú növelt kapacitással tereli a hűtőlevegőt a motorra, de a motor inkább lég-olajhűtésűnek mondható, mert a kenőanyag és az olajhűtő komolyan hozzájárul a hő elvezetéséhez a kritikus helyekről.

A videóban helytelen volt megemlítenem Magnus Walkert a Singer kapcsán, elnézéseteket kérem a tévedésért! 

a videó a hirdetés után indul

Bár a többi Singer-modell az Egyesült Államokban készül, a Dynamic and Ligthweighting Study 75 példánya egytől-egyig Nagy-Britanniában készült, a Williamshez tartozó manufaktúrában. Azért ott, mert itt nemcsak az aerodinamikai fejlesztésekhez, a könnyű építéshez és a motorfejlesztéshez adottak a szellemi és tárgyi feltételek, hanem az autók gyártására is. A DSL-ben az is nagy szó, hogy Amerikában és Európában egyaránt rendszámozható, közúton is használható sportkocsi, nem csupán pályanapokra trélerezett célszerszám.

Néha az is kevés, ha van félmilliárd forintod 45

1000 kilós, szűretlenül jön a motorhang. A váltógombban nem a súlycsökkentés miatt van lyuk, hanem a 917 versenyautót idézi

Ezzel a csodával a Michelin standján találkoztunk a Genfi Autószalonon. Azért ott, mert a cégnek van egy Track Connect nevű okostelefonos alkalmazása, amely a gumiabroncs belsejébe épített hőmérséklet- és nyomásjeladók adatai alapján segít optimálisan használni a gumikat. Így akár pályanapokon, akár versenysorozatokban jobb eredményeket érhet el a vezető. Szerencsére ehhez nem szükséges a Porsche 911 Reimagined by Singer – Dynamics and Lightweighting Study félmilliárd forintért. Elég egy olyan autó, amire passzol az elöl 245/35 R18, hátul 295/30 R18-as Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect gumiabroncs. Sajnos egy jobbkormányos MR-2-re nem fog felmenni.