A vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjon a mclarenes Lando Norris megszerezte első F1-es győzelmét.

Ehhez az autó friss fejlesztései és a pilóta saját teljesítménye mellett azért egy jó adag szerencse is járult: a Logan Sargeant balesete miatt beküldött biztonsági autó a 2. helyen haladó Max Verstappen elé ment ki a pályára, így míg a mezőny a Bernd Mayländer által vezetett piros Merci mögött zárt össze, a vezető Norris szabadon lezavart egy kerékcserét, majd a holland riválisénál 6 körrel frissebb gumikon az élre állhatott vissza.

Amikor a futam után Verstappent kérdezték arról, a safety car segítette-e győzelemhez a mclarenest, a barátja sikerének nem titkoltan örülő háromszoros bajnok nem harapott a csalira, nem panaszkodott.

„Mindig ez a mi lett volna ha. Ha anyámnak töke lenne, ő lenne az apám! Na, szóval ilyen a versenyzés – néha kijön a lépés, néha nem” – felelte.

Bár a csapatfőnök állítása szerint nagyon is számított, közvetlenül a futam után Verstappen még úgy vélte, annak sem volt sok köze a végeredményhez, hogy a verseny során a 15-ös kanyarban „elgázolt” egy bóját, azzal is csak viccelődött:

Nem tetszett, úgyhogy úgy döntöttem, kiütöm, közben a szárny tartósságát is tesztelem. Törésteszt pipa! De igen, nem sérült az autó, a bóját meg kiiktattam, már senkinek sem volt útban, szabad volt a pálya!” – sziporkázott.

Utólag már a rajtnál történt incidensen sem bosszankodott, pedig az garantáltan nem lett volna vicces, ha a pole-ból induló Verstappent a 4. helyről óriási lendülettel érkező csapattársa, Sergio Perez már az első körben kiüti. A felvételeken úgy látszott, egy hajszálon múlott a Red Bull-os katasztrófa, a holland azt mondta, talán még annyin se.

„Tudtam az esetről, mármint fordulás közben láttam, hogy ő elfékezte a kanyart. A futam után megnéztem az autót, a diffúzoron volt valami karcolás is, szóval valami hozzáért. Közel volt, az biztos! Csapatszinten is katasztrófa lett volna [ha eltalál], szóval ja, mázlink volt” – magyarázta.

Verstappen: Ha anyámnak töke lenne… 3

Kép: Getty Images