Max Verstappen nyerte a 2023-as Forma-1-es Monacói Nagydíjat, a Red Bull hollandja Fernando Alonso (Aston Martin) és Esteban Ocon (Alpine) társaságában ünnepelhetett a városállamban. A hercegségbeli futam dobogója ugyan megegyezik a rajtsorrenddel, de az eseményeket eső, koccanások és a Ferrari hibái színesítették.

A 78 körös futam előtt sötét fellegek gyülekeztek a pálya felett, de a rajt idején száraz körülmények uralkodtak. A mezőny többsége (10 fő) közepes gumikon kezdte a versenyt, 9-en a kemény abroncsokat választották, és csak Csou Kuan-jü döntött a lágyak mellett az Alfa Romeóval. Az élmezőnyből indulók közül Verstappen (1.) Ocon (3.) és Lewis Hamilton (5., Mercedes) választották a közepes Pirelliket, a páros oldal Fernando Alonsóval, illetve a két Ferrarival a keményeken startolt.

A rajtnál az első hatban nem történt változás a gumikülönbségek ellenére is. Összeérésekből nem volt hiány a hátsó régiókban, mindennek vesztese Lance Stroll volt az Aston Martinnal, több pozíciót is veszített a kanadai. Bokszban járt Csou, Nico Hülkenberg (Haas) és Sergio Perez is a Red Bull-lal: a mezőny végéről rajtolók ezzel le is akarták tudni tervezett kiállásaikat.

Verstappen és Alonso néhány kör után meg tudtak lógni az Ocon vezette mezőnytől, miközben Perez leggyorsabb körök futásával elkezdte a felzárkózást a mezőnyre a 18. helyről. Az 5. körben Hülkenberg 5 másodperces büntetést kapott első körös kamikaze-manővere miatt.

Néhány kör után lenyugodott az élmezőny: Verstappen és Alonso között stabilizálódott a 2 másodperces különbség, de az Ocon, Sainz, Hamilton, Leclerc, Pierre Gasly (Alpine), Russell, Cunoda Juki (AlphaTauri), Lando Norris (McLaren) összeállítású vonat folyamatosan szakadt le, körönként több mint egy másodperccel. A mezőny végét a 8. körben utol is érte Perez, számára új feladatot jelentett, hogy sorban levadássza a lassabb pilótákat.

A 11. körben Sainz kissé türelmetlen volt: megpróbálta megelőzni Ocont a harmadik helyért, de az alagút utáni sikánban belement a franciába. Pozíciócsere nem történt, Sainznak az első szárnya jelentősebben sérült, a letört darabot fél körrel később elszórta az aszfalton. Az eset miatt vizsgálat indult, melynek eredményeképp a ferraris fekete-fehér zászlót kapott.

A 13-14. kör magasságában Alonso elvesztette a fonalat, ő is leszakadt Verstappen mögött, de a spanyolnak stabil 11-12 másodperces előnye volt az Ocon vezette banda előtt.

Az első pályán végrehajtott előzést a 18. körben láthattuk, Kevin Magnussen vetődött be a Haas-szal Logan Sargeant Williamse mellé. Az amerikai autóján ekkorra elfogytak a közepes gumik, így hamar utat talált mellette Stroll és Perez is a mezőny hátsó traktusában. A következő körben a másik Williamst vezető Alexander Albont Valtteri Bottas (Alfa Romeo) hagyta le a hajtűben. Csodaszámba mentek ezek az előzések, melyeket elsősorban a gumikülönbségeknek köszönhettünk.

A bokszkiállások a 20. körhöz közeledve elkezdődtek, a Ferrari is megpróbálta kiugrasztani a nyulat, jelen esetben Ocont a bokorból: a franciát rá akarták venni egy korai kerékcserére, sikertelenül. A spanyol viszonylag jól tartotta a lépést az Alpine-nal szárnysérülése ellenére is, miközben mögötte Hamiltonnak inkább a hatodikként érkező Leclerc-t kellett szemmel tartania.

A kerékcseredömping végül csak a Williamseket érték el, a többiek inkább autóztak, és egyre gyakrabban tekintgettek az ég felé. Eltérő időjárás-előrejelzéseket kaptak az egyes pilóták, volt, ahol a 35. körre jósolták az első cseppeket. A 30. körben Verstappen 12 másodperccel vezetett Alonso előtt, aki közel egy bokszkiállásnyi, 17 másodpercnyi előnnyel autózott Ocon, Sainz, Hamilton, Leclerc, Gasly és Russell előtt. Ekkortájt érte utol a holland a mezőny végét, és kezdte meg a lekörözéseket. Verstappen a csapattárs Perezt is lekörözte, a két Red Bull pedig együtt mozgott előre a mezőnyben, igaz, a mexikói a pálya levágásával előzte meg a lekörözött Strollt.

Végül a 32. körig kellett várni a kerékcserék kezdetére: Hamilton megkapta a kemény abroncsokat, majd a következő körben Ocon reagált a lépésre. A 34. körben Sainz friss közepesekre váltott: törött szárnyát nem cserélték, így Ocon mögé, de Hamilton elé tért vissza a pályára. A spanyol nagyon nem örült, hogy így alakultak a dolgok, rádiózása szerint gyorsabb köröket autózott volna, ha nem cserélnek még nála kereket.

Verstappen a lekörözésekkel rengeteg időt veszített, előnye fele elfogyott. Perez eközben nekiment Magnussennek a sikánban, így visszaelőzte őt Stroll. A mexikóit ki is hívták ezt követően a bokszba, ahol lecserélték törött első szárnyát is.

Féltávnál, a 39. körben Verstappen, Alonso, Leclerc, Gasly és Russell álltak az első öt helyen, kerékcsere nélkül, mögöttük Ocon, Sainz és Hamilton már megjárta a bokszutcát. A verseny kezdett egyre feszültebbé válni, főleg Stroll körül, aki itt-ott megkoccolta ellenfeleit – szerencséjére autója sérülése nélkül.

A következő akcióig a 45. körig kellett várni, ekkor váltott Leclerc közepes abroncsokra – az eső megérkezésére egyre kisebb esély volt. A monacói Hamilton mögé, a nyolcadik helyre tért vissza. Verstappen ekkor 9 másodperccel vezetett Alonso előtt, a harmadik helyen pedig Gasly állt 34 másodperces lemaradással – azaz Alonso egy kerékcsere után is a második helyre tért volna vissza. Gasly a 48. körben járt csapatánál, a csere után Leclerc mögé tért vissza, tehát nem változott összességében az Ocon, Sainz, Hamilton, Leclerc, Gasly sorrend.

Amikor már úgy tűnt, hogy az eső mégis elkerüli Monacót, a pálya bizonyos pontjain elkezdett szemerkélni, és egyre többen jelentettek csapadékot. Russell játszott ekkor kivárásra a 3. helyen autózva, miközben Oconék lassan megérkeztek mögé.

Az 53. körben már egyértelműen vizes volt a pálya több része is, Bottas és Stroll pedig átmeneti abroncsokat kaptak. Kaotikus jelenetek alakultak ki Sainz folyamatos támadásai miatt Ocon ellen, miközben a lekörözések is zajlottak. Alonso az 55. körben kereket cserélt, közepeseket tettek fel kocsijára, miközben ugyanabban a körben Ocon és a két Mercedes átmeneti gumikat kaptak. A középső szektor már annyira vizes volt, hogy Sainz a bukótérbe is csúszott, és Oconék látták, hogy Bottas 6 másodperccel (!) gyorsabb volt mindenkinél.

Az 56. körben mindenki interekre váltott, Magnussent leszámítva. Az új sorrend ekkor: Verstappen, Alonso, Ocon, Hamilton, Russell, Leclerc, Gasly, Sainz, Cunoda, Norris – a Ferrarik több helyet is buktak az egy körrel későbbi reakciójuk miatt. Strollnak ennyi elég is volt a futamból: a kanadai flippergolyóként ütötte a falaknak Aston Martinját a hajtű kijáratánál, mind a jobb, mind a bal oldalt.

Az esőben megszaporodtak a sárga zászlók és a különféle vizsgálatok is. Russell 5 másodperces büntetést kapott nem biztonságos visszatérésért a pályára – a visszajátszásokból kiderült, hogy Perez szó szerint felöklelte őt, viszont mindkét autó relatíve épségben maradt. Hülkenberg 10 másodpercet kapott egy rosszul letöltött korábbi büntetés miatt. Perezre feltették a kék oldalú esőgumikat, ezzel vélhetően Verstappennek szolgáltatva folyamatosan adatokat.

Kissé megnyugodtak a kedélyek a 63. körre. Verstappen előnye ekkor kb. 20 másodperc volt Alonso és további 14 Ocon előtt. Az előrejelzések alapján ekkor már enyhült az eső, Russell pedig Hamilton mögött, az ötödik helyen arra koncentrált, hogy büntetése miatt 5 másodperc felett tartsa előnyét Leclerc-rel szemben – ebből a szempontból jól állt ekkor a brit.

A 68-69. körben a két McLaren, Norris és Oscar Piastri is megelőzték Cunodát a 9-10. helyért, mielőtt a japán elfékezte magát a folyamatosan száradó pályán. Gumicserékre már nem került sor az utolsó körökben, csaták azonban még voltak, Sainz próbálkozott a legaktívabban a 7. helyért Gasly ellen.

Magnussen 76. köri kiszállását leszámítva érdemi esemény már nem történt a futam hátralévő részében, minden maradt úgy, ahogy korábban. Verstappen ezzel behúzta második monacói sikerét Alonso és Ocon előtt, Hamilton a negyedik helyen a leggyorsabb körért járó ponttal vigasztalódhatott. Russell ötödikként futott be és meg is tarthatta azt büntetésével együtt, Leclerc ugyanis bő tíz másodperccel végzett mögötte, így belefért a +5 másodperc is. Gasly a hetedik helyével szintén sokat tett az Alpine remek hétvégéjéhez, megelőzte Sainzot is, míg a pontszerzők sorát a két McLaren, Norris és Piastri zárta.

F1: Eső és meglepetésdobogó Monacóban 1

A teljes eredménylista

A bajnokság állása:

Verstappen – 144 p
Perez – 105 p
Alonso – 93 p
Hamilton – 69 p
Russell – 50 p
Sainz – 48 p

Red Bull – 249 p
Aston Martin – 120 p
Mercedes – 119 p
Ferrari – 90 p
Alpine – 35 p
McLaren – 17 p

A világbajnokság egy hét múlva Spanyolországban folytatódik.