Még a lemenő nap fényénél, 28 Celsius-fokos levegő- és 36 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott a 2021-es Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzése a 6174 méter hosszú, 27 (!) kanyarból álló dzsiddai Corniche versenypályán.

A sportág először látogatott a közel-keleti országba, az aszfaltcsík épphogy elkészült a mezőny érkezésére. A hivatalos pályaátvétel csak csütörtökön történt meg, a Forma-2 mezőnye pedig csak 50 perces késéssel tudta megkezdeni a gyakorlást – a csúszás okának részleteit nem közölték. Mindeközben a kiszolgáló létesítmények még közel sem voltak 100 százalékos állapotban, ahol pedig befejezték a munkálatokat, érződött, hogy sietve tették ezt, körültekintés nélkül:

F1: Hamilton a leggyorsabb a vadi új pályán 1

Ilyen előzmények után vágott tehát neki az ismeretlennek a mezőny. A rettentően poros, még kevésbé tapadó pályával Lewis Hamiltonnak sikerült a legjobban az ismerkedés, a mercedeses legjobb köre (1:29,786) a Forma-1 történetének eddigi legnagyobb átlagsebességű köre. A csapattárs Valtteri Bottas 223 ezredmásodperces lemaradással a harmadik helyen végzett.

Kettejük közé befért Max Verstappen, az ő lemaradása csak 56 ezredmásodperc volt Hamiltonhoz képest. A holland bátran merte használni a pályát, egy alkalommal igen agresszíven rá is hajtott egy rázókőre, emiatt a Red Bull szerelői ellenőrizték is padlólemezének állapotát.

A várt nagy ütközések és autótörések elmaradtak. Az AlphaTauris Cunoda Juki már az első métereken bajba került, a garázsból kihajtva csak egy kisebb ipszilonozás után sikerült ráfordulnia a bokszutcai gyorssávra, de ez volt a 60 perc legnagyobb incidense.

Az első szabadedzés meglepetéseredményét Antonio Giovinazzi szolgáltatta, aki Alfa Romeóját az ötödik helyre repítette. Az előtte végző Pierre Gasly eredménye már nem mondható kirívónak az AlphaTaurival, szinte csak hozta a szokásost a francia.

A Ferrari versenyzői a 6-7. helyen kezdtek, stabilan verve a konstruktőri ellenfél McLaren-pilótákat.

F1: Hamilton a leggyorsabb a vadi új pályán 2

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 18 órától.