Napos időben, 25 Celsius-fokos levegő- és 38 fokos aszfalthőmérséklet mellett zajlott a 2021-es Forma-1-es Francia Nagydíj első szabadedzése az 5842 méter hosszú, 15 kanyaros Paul Ricard versenypályán.

A mezőny 2019 után tért vissza az aszfaltcsíkra, ahol egyébként 167 különféle nyomvonalat lehet kialakítani. melynek felülete rendkívül poros volt, így óvatosan tették meg első köreiket a versenyzők, akik már az első percekben kihajtottak a bokszból. Mick Schumacher mindössze két percen belül eltalálta a falat, de a Haas versenygépe csak minimálisan sérült. Cunoda Juki is megforgott az AlphaTaurival viszonylag korán, de ő lassú tempónál tette ezt, távol a falaktól.

Több változás is észrevehető volt az autókon. Sebastian Vettel Aston Martinján látványos, Eiffel-toronyhoz hasonlítható légáramlásmérők tűntek fel, a Ferrarikról lekerültek a Mission Winnow-szponzorfeliratok (ez az európai helyszíneken így is marad), a McLaren pedig az elhunyt Mansour Ojjeh egykori résztulajdonosra emlékezett.

Az edzés első szakasza Valtteri Bottas számára sem volt incidensektől mentes: a Mercedes finnje agresszíven használta az egyik rázókövet, melyet első szárnya bánt, így hamar vissza kellett térnie csapatához egy új darabért.

Negyed óra után még mindig nem ért véget a problémák sora: Vettel (már az Eiffel-tornyocskák nélkül) háttal csúszott a bukótéren át a falba. A piros sávok, melyeket az autók lelassítására alakítottak ki, sokat fékeztek ugyan az Aston Martinon, de így is összetört a hátsó traktusa a versenygépnek. A német önerőből vissza tudta vinni autóját a bokszba.

Carlos Sainz a gumijait radírozta le durván egy megforgásnál, a Ferrari spanyolja teljesen leírt egy szett abroncsot hibájának köszönhetően.

Ami az eredményeket illeti, a Mercedes és a Red Bull simán behúzta az első négy helyet: Bottas 3 tizedmásodpercet adott a csapattárs Lewis Hamiltonnak. A bajnoki éllovas Max Verstappen lemaradása 4 tized volt, Red Bull-os csapattársa, Sergio Perez azonban már 7 tizedet kapott a finntől.

Az ötödik Esteban Ocon, aki a héten hosszabbított szerződést az Alpine-nal, már bő egy másodperccel elmaradt a legjobb időtől. A francia csapat jól kezdett hazai pályán, Fernando Alonso a hetedikként végzett. Közéjük Daniel Ricciardo fért be a McLarennel, az ausztrál látszólag kezdett visszatérni régebbi önmagához.

A legjobb tíz egy másik szendviccsel zárult, Pierre Gasly és Cunoda közé Lando Norris fért be a másik McLarennel a kilencedik helyre. A Ferrarik az elmúlt két hétvége után várakozásaiknak megfelelően gyengébben indítottak: Charles Leclerc a 11. helyen zárt, Sainz pedig a hibája után már nem javított addigi leggyorsabb körén, az idő pedig csak Vettel mögé, a 16. helyre volt elég.

A teljes eredménylista:

F1: Szétszakadt gumik, autótörések a francia hétvége nyitányán 1

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 15 órától.