Nemigen lehet kétségbe vonni, hogy Fernando Alonso a Forma-1 legjobb pilótái közé tartozik. Ehhez elég pusztán a statisztikai adatokat felületesen átnézni: két világbajnoki címet, 32 futamgyőzelmet és 97 dobogót nem csak a szél hord össze.

Nemrégiben a WTF1 készített interjút a spanyollal, ahol felmerült, hogy vajon ki a jobb pilóta: ő, vagy a sportágat manapság domináló Lewis Hamilton, aki nem mellesleg 2007-ben a csapattársa volt a McLarennél.

F1: Alonso kimondta, jobb-e Hamiltonnál 1

Alonso mélyen elmerült a válaszadásban. “Nehéz összehasonlítani a versenyzőket, mert ismerni kell minden dolgot, minden összetevőt, hogy tisztességes válasz születhessen. Igaz, hogy egy évig ugyanolyan autóval mentünk ugyanabban a csapatban, ez jó lehetőség az összehasonlításra. A végeredmény 109-109 lett a pontok tekintetében, ez máris egy válasz.”

“Igaz, hogy az emberek azt mondják, neki ez az újoncéve volt, nekem pedig nem. Akkoriban váltottunk Bridgestone gumikra, ami olyan volt a Michelin után, mintha GP2-es gumikon vezettünk volna. Az első 3-4 versenyem és az egész téli tesztidőszak alatt át kellett alakítanom a vezetési stílusomat. Ez sosem volt nyilvános, az ilyesmi nem érdekli a nyilvánosságot” – magyarázta Alonso. Korábbi technikája – mely ismét felszínre tört, amikor visszaült 2005-ös Renault-jába Abu-Dzabiban – leginkább a lassabb kanyarokba történő hirtelen bekormányzásoknál figyelhető meg az alábbi videón.

A spanyol szerint sok múlott a szerencsén is. “Lewisnak volt egy rossz pillanata, a sanghaji bokszutca bejárata az utolsó előtti versenyen.”

“Nekem kétszer is gondom volt a sebességváltóval, kétszer is a 10. rajthelyről indultam. Magyarországon az egyik legtisztességtelenebb büntetést kaptam a bokszutcai blokkolásért. Pole-ból indulhattam volna, de tizedikként kezdhettem. Ezek után fájó egy ponttal elbukni a bajnoki címet” – mesélte Alonso.

Hogy végül melyikőjük a jobb a kétszeres bajnok szerint? Nem derült ki pontosan. “A 109-109-cel boldog vagyok, látva Lewis sikereit. A Forma-1-ben nehéz összehasonlítani Michaelt [Schumacher – a szerk.], Lewist vagy éppen Sennát. Mind nagyszerűek voltak különböző korszakokban, sokszor nyertek, de ehhez kell egy autó és egy csomag. Ez jelenleg Lewisnak megvan, és szállítja az eredményeket” – összegzett a spanyol.