A múlt hétvégi Portugál Nagydíjon ismét szakadéknyi volt a különbség a Ferrari két versenyzője között: míg Charles Leclerc negyedik lett az időmérőn, Sebastian Vettel a Q2-ből sem jutott tovább, sőt ott is utolsó lett.

A futamon csökkent ugyan a különbség a két versenyző között, de míg a monacói megtartotta a negyedik helyet, Vettel egyetlen árva pontot szerzett. A két pilóta közötti különbség láttán felerősödtek azok a találgatások, hogy esetleg nem egyforma a két autó, de Mattia Binotto csapatfőnök szerint még a feltételezés is sértő.

“Seb és Charles autója teljesen egyforma, semmi kétség” – fogalmazott Binotto. “Őszintén remélem, hogy Sebastian képes lesz jobb helyre kvalifikálni Imolában, és többet tud mutatni abból, mire képes egy versenyen.”

“Charles nagyon jó, de ennél talán többet is lehetne várni a második versenyzőtől.” Binotto fogalmazott így, a “második” szót használta a “másik” helyett.

A német RTL a verseny után megszólaltatta Vettelt, aki nem volt túl jó hangulatban, és kicsit ráerősített az összeesküvés-elméletekre. Ezt egyébként már a harmadik szabadedzésen is megtette, amikor közölte a mérnökével, hogy nem tud többet kihozni az autóból, “mármint ebből az autóból.”

F1: Vettel célozgatott, a főnök durván helyretette 2

A futam után Vettelnek nem volt magyarázata a történtekre. “Egyfelől elégedett vagyok, mert úgy érzem, egész jó versenyem volt” – így Vettel. “Az elején nagyon nehéz volt, több helyet is veszítettem, kétszer-háromszor is majdnem elveszítettem az autót. Ezután egész jól ment.”

“Másfelől viszont nyilvánvaló, hogy a másik autó sokkal gyorsabb. Hol veszítek időt? Egész évben ezen töröm a fejem. Egy idióta talán sose jönne rá, de vajon én teljesen idióta lennék? Kétlem.” Vettel ezzel valószínűleg a telemetriára célzott, hogy ha valamiből, abból ki tudná olvasni, hol veszít időt Leclerc-hez képest, de ez sem segít rajta.

“Néha szerencsésnek kell lenni, és akkor pont bele lehet találni a határokba. Nekem sose sikerül, amikor pedig mégis, nagy nehézségeim vannak. A garázs másik oldalán ez sokkal könnyebbnek tűnik.”

“Magamba kell néznem, és elvégeznem a dolgom, de természetesen fáj. Főleg azért, mert a saját elvárásaim még azoknál is magasabbak, mint amiket kívülről támasztanak velem szemben.”