Mint ismeretes, a vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíj rajtja előtt vizsgálat alá vonták a pole-ból induló, rekordnak számító 91. futamgyőzelmére hajtó Lewis Hamiltont, amiért kétszer egymás után nem a kijelölt helyen végzett próbarajtot.

A 16. körben meglett az eredmény is: az angolt két 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, majd 1-1 büntetőpontot is kiosztottak neki, bár ezeket később visszavonták, miután tisztázódott, hogy a csapat egyértelmű jóváhagyásával állt rossz helyre.

Bár a végül a 3. helyen beérő Hamilton összeesküvést sejtetett, azt mondta, a versenybírók igyekeznek őt és a Mercedes megállítani, elég világos, hogy ő és a csapat nem volt elég figyelmes.

A szokásos hétvége-értékelőjében a Forma-1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn önreflexiót, önkritikát ajánlott Hamiltonéknak.

„A helyében én elvonulnék, nyalogatnám a sebeimet és elgondolkodnék azon, hogyan kerülhetem el az ilyen eseteket a jövőben” – írta a hatszoros világbajnokról.

„A csapatról tudom, hogy pontosan ezt fogják tenni. Sokakat ismerek az ottani időszakomból, ők biztosan felismerik, hogy hibákat követtek el” – jelentette ki az alakulatot már a Honda/Brawn GP-korszakban, majd a Mercedes 2010-es érkezésétől 2013 végéig irányító szakember.

„Balszerencse, hibák mindig adódhatnak, a kérdés az, hogyan reagálunk. Könnyű azt hinni, hogy az egész világ ellenünk van, de szinte mindig van valami, amit másképp lehetett volna csinálni, mindig van valami tanulság” – zárta Brawn.