Az első rajtkockából kezdhette a Forma-1-es Orosz Nagydíjat, de csak harmadikként látta meg a kockás zászlót Lewis Hamilton. A Mercedes hatszoros világbajnoka félig-meddig elintézte a versenyét egy hibával, még a piros lámpák kialvása előtt: a rajtrácsra kivezető körön tiltott helyen végzett próbarajtokat.

A stewardok ítélete már a verseny közben született meg: Hamilton tíz másodperces büntetést kapott, ezt a brit a bokszkiállása során töltötte le. Hamilton nem tűnt igazán higgadtnak az 53 körös megmérettetés során, a leintés utáni gyors interjúk során pedig kerülte a büntetését érintő kérdéseket.

Később azonban mégis megnyílt a sajtó Szocsiban tartózkodó képviselőinek. “Biztos vagyok benne, hogy korábban senki nem kapott két öt másodperces büntetést egy ilyen őrültségért” – mondta. “Senkit sem veszélyeztettem, már egy millió pályán csináltam ilyet az évek során és soha nem kérdőjelezték meg ezt. De ez van.”

Hamilton szerint egyértelmű, hogy a stewardok túl szigorúan büntették őt. “Számítottam rá. Így próbálnak megállítani, nemde?” – kérdezett vissza a brit, aki két büntetőpontot is kapott. Ez gondot jelenthet számára, ugyanis neve mellett már 10 egység szerepel: ha a novemberi Török Nagydíjig még kettőt bezsebel, összejön a futameltiltást jelentő egy tucatnyi büntetőpont.

“Le kell szegnem a fejem, és koncentráltnak kell maradnom. Meglátjuk, mi lesz a továbbiakban. Meg fogjuk beszélni a dolgokat; biztosra kell mennünk, hogy ilyen helyzetbe ne kerüljek még egyszer.”

FRISSÍTÉS: a stewardok utólagos döntésükkel elvették Hamiltontól az Orosz Nagydíjon neki kiosztott 2 büntetőpontot.