A vasárnapi Forma-1-es Orosz Nagydíj rajtja előtt nem sokkal közölték, hogy a pole-ból 91. futamgyőzelméért induló Lewis Hamiltont vizsgálat alá vonták.

Az angol ügyében a futam elindulása után született döntés: Hamilton a nem a kijelölt helyen elvégzett rajtszimulációi miatt kétszer 5 másodperces időbüntetést, plusz 1-1 büntetőpontot kapott. (Ezekkel pontjai száma 10-re emelkedett, 2-re került az egyfutamos eltiltástól.)

A pilóta már a verseny alatt értetlenkedett, utána pedig arról beszélt, hogy a versenybírók „meg akarják állítani” őt, míg főnöke szerint igazságtalan volt a büntetés – láss csodát, estére a stewardok meggondolták magukat, a 2 büntetőpontot törölték, helyettes a csapatot sújtották 25 ezer eurós pénzbírsággal.

„A stewardok a futam után meghallgatták a 44-es autó pilótáját és a csapatát is, azaz beszéltek Lewisszal és a Mercedesszel. Megtudták, hogy Hamilton a csapat utasítása alapján cselekedett, ennek alapján helytelennek tartották a korábbi döntést, visszavonták a pontokat, és a csapatot bírságolták meg” – magyarázta a Forma-1 állandó versenyigazgatója, Michael Masi a RaceFansnek.

„Lewis a csapat utasítását követte, és bár ő maga vezette az autót, a csapat útmutatása alapján tette, ezért változtattak.”

„Úgy vélem, hogy valami félreértés volt Lewis és a csapat között, hiszen Valtteri és minden más pilóta a kijelölt helyet, azaz a bokszkijárati lámpák utáni jobb oldalt használta a rajtpróbához” – folytatta Masi.

A kérdésre, hogy Hamilton a bokszkijárat jóval kijjebb eső pontján elvégzett rajtpróbájával veszélybe sodort-e más versenyzőket, a versenyigazgató így felelt:

„A rajtpróbák helyét a biztonságérdekében helyezzük oda, ahova, így mindenki tudja, hogy mi zajlik ott. Én úgy gondolom, hogy jó okkal van ott, ahol.”