Kis túlzással már a rajt előtt eldőlt a győzelem sorsa a Forma-1-es Orosz Nagydíjon, miután Lewis Hamilton két kihágás – köztük egy arra nem kijelölt helyen elvégzett rajtpróba – miatt összesen 10 másodperces időbüntetést kapott, amivel az élről indulva csak a dobogó legalsó fokán zárt.

A világbajnoki éllovas még úgy is megőrzött 44 pontot az előnyéből, hogy a futamgyőztes Valtteri Bottas 11 egységgel faragott lemaradásából, viszont az fájóbb pont lehet neki, hogy hibáit két büntetőponttal is „díjazta” a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

Így ugyanis mindössze két strigula választja el az egyfutamos eltiltástól*, a következő négy hétvégén pedig biztosan a feje felett fog lebegni Damoklész kardja. Hamilton úgy véli, a büntetés semmi más célt nem szolgált, minthogy megállítsák őt a stewardok, ahogyan a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff sem helyeselte a „túlzó” szankciót.

Rajtuk kívül Max Verstappen is azon az állásponton van, hogy a kelleténél szigorúbban bánt Hamiltonnal az FIA. „Talán nem volt helyes, hogy ott állt meg, ahol, de büntetőpontokat osztani ezért?! Nem vagyok benne biztos, hogy ez korrekt” – állt ki versenyzőtársa mellett a Red Bull pilótája.

F1: Verstappen is kiállt Hamilton mellett 3

„Ha balesetet okozott volna, akkor még érteném, viszont amit Lewis tett, nem volt szándékos” – tette hozzá a 22 éves versenyző, aki viccelődve a versenyfelügyelőknek is beszólt: „Próbálok távol maradni tőlük a versenypályán, amennyire csak lehet. Egy szállodában vagy egy bárban még talán találkoznék velük, de máshol nem.”

„Nevetséges, hogy mennyi büntetőpontot szabtak ki, különösen idén. Úgy gondolom, ezzel csak akkor kellene szankcionálniuk, ha például valaki balesetet okoz” – fordította komolyra a szót.

* FRISSÍTÉS: a stewardok utólagos döntésükkel elvették Hamiltontól az Orosz Nagydíjon neki kiosztott 2 büntetőpontot, a csapatot tették felelőssé a történtekért és pénzbírságot kaptak.