Valtteri Bottas volt az egyik szenvedő alanya a Forma-1-es Brit Nagydíj végén bekövetkezett defektkáosznak: a finn bal első gumija három körrel a leintés előtt adta meg, emiatt végül a pontszerzésről is lemaradt, mivel így majdnem egy teljes kört kellett megtennie három keréken.

Így második helyett csak tizenegyedikként intették le, aminek következtében egyik pillanatról a másikra 30 pontosra nőtt a lemaradása az ugyancsak defektet kapó, de így is nyerő Lewis Hamiltonnal szemben. „Természetesen csalódott vagyok, hiszen egy nagyon szerencsétlen helyzet volt. Egy teljes kört kellett megtennem ugyanis a defektes gumival, ami messze nem mondható ideálisnak” – idézi a pórul járt finnt a RaceFans.

Másképp alakulhatott volna a verseny vége, ha a második, Danyiil Kvjat – úgyszintén defekt okozta – balesete miatt elrendelt biztonsági autós fázis miatt nem váltott volna a mezőny nagyja kemény keverékű Pirellikre a tervezettnél korábban. „Tudtuk, hogy hosszú etapot kell majd mennünk a kemény gumikkal. Egyértelműen próbáltam nyomást helyezni Lewisra, majd a vége felé egyre több volt a vibráció” – tette hozzá Bottas. 

„Jelentettem a csapatnak, a végén pedig már az én fejemben is megfordult, hogy ebből még probléma lehet. Próbáltam úrrá lenni a helyzeten, de eléggé hirtelen történt az egész, nem igazán tudtam megjósolni a bekövetkeztét. Nagyon nincs is mit erről mondanom.”

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy a Forma-1 hivatalos gumibeszállítója a következő hétvégére ennél is lágyabb keverékeket hoz, úgy, hogy közben forróbb idő várható. „Ez mindenki számára problémát jelenthet. Szó sem lehet jövő héten az egykiállásos taktikáról azokkal a gumikkal, amikkel a jövő héten menni fogunk. Biztos vagyok benne, hogy sok mindent megtanultunk erről a hétvégéről, és muszáj lesz továbblépni” – jegyezte meg a következő silverstone-i, 70. Évforduló Nagydíjra keresztelt futam kapcsán.