Miután csütörtökön biztossá vált, hogy Sergio Perez koronavírus-fertőzött, a Racing Point korábbi pilótáját, a tavaly év végi renault-s ejtés után az F1-ből kipottyant Nico Hülkenberget hívta meg helyettesítésre.

A német indulása csak az első szabadedzés előtt negyed órával lett hivatalos, akkor lett meg az ő vírustesztjének negatív eredménye, majd rögtön a mezőny egyik leggyorsabb autójába is pattant.

Nem csoda, hogy alig hiszi a történteket.

„Elég különleges volt az elmúlt 24 óra. Őrületes, vad. Tegnap délután fél ötkor hívtak, iderepültem. Hajnali kettőig tartott az üléspróba, aztán reggel nyolckor egy órára a szimulátorba ültem egy kis felkészülésre, szóval nem volt egy hosszú éjszakám. Elég gyorsan megismerkedtem a dolgokkal, csak meg kellett szokni a kormánykereket, a funkciókat. Nem volt sok időnk, hiszen még tesztre is kellett mennem” – idézte fel a nap végén.

„Ma végigvittük a programot, sok kört mentem, érzem is a tagjaimban. Rendesen bedobtak a mély vízbe. Holnap, holnapután érzi majd a testem igazán. Hatalmas kihívás ez, de nem félek tőle. Bár jó formában vagyok, ilyen g-erőkre, főleg az itteniekre nem lehet felkészülni. Emellett 35 fok is volt, az egyik legforróbb nap itt. Szóval minden jó megvolt.”

Bár első napján mindkét edzésen hattizeddel volt lassabb csapattársánál, Lance Strollnál, Hülkenberg így is a 6. helyen zárta a napot. A Racing Point „rószaszín Mercije” egész más, mint a tavalyi Renault-ja volt:

„Nagyon más. Próbáltam lépésről lépésre haladni ma, építeni a tempómat, kiismerni az autót. Egyszerűen időbe telik mindent befogadni, kiismerni, megtanulni. Este még több tanulás vár még rám, de legalább több időm is lesz. De annyit már most mondhatok, hogy elég tempós itt az autó. Óriási potenciál van benne, borzasztóan gyors.”

„A lágy gumit még nem használtam ki teljesen, szóval tudok még gyorsulni, csak jobban kell bánnom vele. De ezen is fogunk dolgozni ma este, hogy holnap már tényleg a maximumot hozhassam ki az autóból” – magyarázta.

F1: Őrületes nap, hatalmas potenciál 4