A Ferrari a tavaly vélhetően szabálytalan motor „kifehérítése” és a rosszul sikerült kasztni miatt a 2020-as idényre a középmezőnybe csúszott vissza, és mivel a csapatok 2021-ben is alapvetően az idei autóval folytatják, nincs is sok remény gyors a javulásra.

Az olasz Gazzetta dello Sportnak maga a Ferrari-elnök, John Elkann mondta, hogy 2022-ig nem számíthatunk győzelmekre a maranellói csapattól.

„A Ferrari régóta tartó nehéz időszakot él. 2008 óta nem nyertünk konstruktőri bajnoki címet, 2007 óta egyénit. Azóta az aerodinamikai képességeiknek köszönhetően volt egy Red Bull-ciklus, majd a nagyszerű hibridtechnológiai tudásoknak köszönhetően egy Mercedes-korszak” – kezdte.

„Idén versenyképtelenek vagyunk a projekt hibái miatt. Voltak jó ideje meglévő strukturális gyengeségeink az aerodinamika és a járműdinamika terén és a motorerőt illetően is visszaléptünk Az igazság az, hogy az autónk nem versenyképes. Láthattuk már ezt a pályán, és még fogjuk is látni.”

„Most fektetjük le a leendő versenyképesség új alapjait, hogy 2022-ben, az új szabályok érkezésekor visszatérhessünk a győzelmekhez. Meggyőződésem, hogy így lesz.”

Elkann ezután elismerte, hogy a 2020-as autók befagyasztása nagy hátrány számukra, miután eleve rossz modellel álltak elő, de a jövőre életbe lépő kiadási plafon nem akadályozza majd őket a haladásban, a 2022-es szabályokat pedig üdvözlik, ők is megszavazták, mert azokban látják a sportág jövőjét.

Az elnök türelmet kért a Scuderia szurkolóitól:

„A szurkolóink ugyanúgy szenvednek, mint mi, de tudjuk, hogy kitartanak mellettünk. Ezért is fontos, hogy nyíltak és őszinték legyünk velük. Hosszú út áll előttünk. Amior Jean Todt 2000-ben nyerő szériát indított, hosszú böjt ért véget, 1979-től 20 évet kellett várni (a bajnoki sikerre). Neki is időbe telt, hogy az 1993-as érkezésétől sikerekig jusson. A fő az, hogy összetartóan, lépésről lépésre haladjunk mind a pályán, mint azon kívül a Ferrari felépítésében.”

F1: Lesújtó beismerés, 2022-ig nem győzhet a Ferrari 3

Elkann kiállt a tavaly kinevezett csapatfőnök, Mattia Binotto mellett:

„Teljes a bizalom. Mattiának megvan a tudása és alkata ahhoz, hogy új győzelmi korszakot indítson. Todt és Schumi idején is a Ferrarinál volt, tudja, hogyan kell győzni, a jövő évtől pedig két, hozzánk hasonlóan fiatal és ambiciózus pilótával dolgozhat majd.”