A Ferrari a 2020-as idényben a középmezőnybe csúszott vissza, a tavaly, gyaníthatóan szabálytalan motort illető szigorítások és a rosszul sikerült kasztninak köszönhetően. Az előbbi téren nincs sok mozgástere a maranellói csapatnak, idén gyakorlatilag nem fejlesztik a 2019-esnél jóval gyengébb erőforrást, az utóbbi téren viszont folyt a munka, de a második ausztriai fordulóra érkezett csomag nem hozott jelentős előrelépést, sem a Red Bull Ringen, sem a Hungaroringen nem mutatták élcsapat formáját.

A Sebastian Vettelnek 6., Charles Leclerc-nek pedig csak egy 11. helyet hozó Magyar Nagydíj után a csapatfőnök, Mattia Binotto is sötét képet festett a helyzetről, a mostani szituációt nem lehet szépítgetni, az önkritika az egyetlen járható út.

„Úgy gondolom, már Barcelonában is láthattuk, hogy nem vagyunk elég gyorsak, de azt hiszem, ilyen nehéz helyzetre senki sem számított. Egyértelműen rosszabb, mint vártuk” – mondta, hozzátéve, hogy elég bátornak kell lenniük ahhoz, hogy irányt változtassanak, akár átszervezéseket is végrehajtsanak.

„Silverstone-ig van két hetünk, fontos lesz, hogy Maranellóban mindent átgondoljunk az autót, a csapat szervezetét, bármit illetően, hol javulhatnánk. Az autó és a csapat teljesítményének átfogó elemzésére van szükség, hogy a lehető leghamarabb reagálhassunk. Nem többet kell dolgoznunk, hanem jobban. A hogyanra az elemzés adhatja meg a választ.”

Ferrari: A vártnál is rosszabb a helyzet 2

Ausztriában Binotto arról beszélt, hogy az SF1000-es az egyenesekben héttizedet, a kanyarokban háromtizedet veszít a Mercedeshez képest. A helyzet a teljesen más jellegű Hungaroringen sem javult.

„A lemaradás továbbra is megvan. Hiányzik a tempó az egyenesekben, hiányzik a tempó a kanyarokban. Minden téren javítani kell az autón. Ilyen egyszerű.”

A jelenlegi versenynaptárban egyelőre hét további futam szerepel szeptember végéig, ezek többségén hasonlóan szerepelhet majd a Ferrari, mint eddig.

„Időbe telik majd a javulás, nem fogjuk néhány hét alatt megoldani a gondokat. Türelemre lesz szükség. Ahogy mondtam, minden téren javulnunk kell, most mindenütt hiányzik a tempónk. Erre nincs egyszerű megoldás, nem lesz elég egy csomag. Hogy mennyi idő kell? Egyelőre én sem tudom” – ismerte el a főnök.