Bár a Forma-1-ben pillanatnyilag kiemelt fontosságú a fertőzésmentesség, hiszen a kötelező elkülönítés miatt egyetlen pozitív diagnózis egy fél vagy egész csapatot is kivonhat a forgalomból, a múlt vasárnapi Osztrák Nagydíj győztese és második helyezettje is rizikós utazást vállalt, a héten Valtteri Bottas és Charles Leclerc is – egymástól függetlenül – hazaugrott Monacóba Spielbergből.

Miután a közösségi médiás posztjaikkal „lebuktatták” magukat, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálatot indított ellenük a zárt kapus eseményekre vonatkozó szabályok megsértése miatt. Bottasnál mindent rendben találtak, Leclerc-t figyelmeztetésben részesítették.

„Természetesen megtudakoltam, hogy szabad-e elmenni, és igen, szabad” – mondta Bottas. „És amúgy sincs sok különbség aközött, hogy itt maradok ugyanazokkal az emberekkel a buborékunkban, vagy otthon vagyok Monacóban. Szóval úgy döntöttem, hogy hazamegyek, itt, Európában kicsik a távolságok, az utazás nem igazán jelent stresszt.”

„Egyszerűen csak szerettem volna otthon tölteni három egész napot. Úgy gondoltam, ez jól feltölt a hétvégére, szerintem jó döntés volt. A futamok között azt csinálom, ami nekem a legjobb, amiről úgy érzem, hogy számomra működnek. Ami a biztonságot illeti: most megint ugyanazokkal vagyok, mint előtte” – magyarázta a finn, aki az év elején jött össze új szerelmével, talán ez is vonzotta haza.

Leclerc két koronavírustesztet is vállalt a kiruccanás kedvéért: „Kétszer is teszteltek, mielőtt visszajöttem. Két nap, két teszt, mindkettő negatív volt. Ennyi. Hazamentem két napra, aztán kétszer is teszteltettem magam, hogy biztos lehessek a dolgomban.”

A másik ferraris, Sebastian Vettel épp az ellenkező módját választotta a hétvégék közti lazításnak, a pályán lévő lakókocsijában maradt, onnan kalandozott a környéken:

„Én maradtam a buborékban. Imádom a hegyeket, imádom Ausztriát, imádom ezt a helyet. Jó ideje most először volt lehetőségem megmászni a hegyeket, amiket az autóból szoktam látni, szóval ezt csináltam a héten, két napon is. Kint voltam a szabadban, élveztem, bicikliztem is.”