Júliusban a Red Bull Ringen végre megkezdődik a 2020-as Forma-1-es világbajnokság, ám a koronavírus-járvány miatt eltérő keretek között zajlanak majd a futamok.

Amellett, hogy a versenyeket zárt kapuk mögött, nézők nélkül bonyolítják, a csapatok is minimális létszámú stábbal érkeznek a helyszínekre, ráadásul még az adott alakulatok tagjait is igyekeznek majd távol tartani egymástól, amennyire csak lehet.

Jó ideig nem volt világos, a nemzetközi (szak)sajtó képviselőit – normális esetben kb. 400 fő – teljesen kizárják-e vagy sem, de mostanra kitisztult a kép: lesznek újságírók, de csak nagyon kevesen.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tájékoztatta az állandó sajtóbelépővel rendelkező érintetteket arról, mire számíthatnak: a felügyelőszervezet az ausztriai és magyarországi hármas hétvégére tíz újságírót választ ki, akik kizárólag a Red Bull Ring és a Hungaroring sajtóközpontjában tartózkodhatnak majd, tilos lesz a paddockba való kijárás, a csapattagokkal, versenyzőkkel való érintkezés. A csapatvezetői és a versenyzői sajtótájékoztatókat videón keresztül követik majd.

Az első három fordulóra meghívott újságírónak végig az F1-gyel kell maradnia, a hazautazás is tiltott lesz Ausztria és a Magyar Nagydíj között.

Az augusztusi, silverstone-i és barcelonai fordulókra az FIA újabb tízes csoportot jelöl ki, majd Spába és Monzába megint más tíz újságíró utazhat majd.

A nagy ügynökségek és lapok képviselői előnyt élveznek majd kisebb médiaszereplők dolgozóival és a szabadúszókkal szemben.

A Forma-1 saját közvetítőstábja is sokkal kisebb lesz, mondta el a sportág ezért felelős vezetője, Roberto Dalla:

„Most először a pálya helyett a Biggin Hill-i központból bonyolítjuk majd a közvetítéseket. Ez azt jelenti, hogy a szokásos 230 tévés közül csak 100-an utaznak majd el Stájerországba. A kevesebb helyszíni dolgozó nemcsak a költségeket csökkenti, hanem az egészségügyi ellenőrzéseket is kezelhetőbbé teszi.”

Kövess minket a Facebook-on!