A Forma-1 tervei szerint júliusban végre elkezdődik a 2020-as világbajnokság, a kedden megjelent naptártöredék szerint tíz hét alatt hat – európai – helyszínen nyolc futamot pörgetnek majd le.

A versenyekre a nézőket nem engedik be, de még a paddockban és a bokszutcában is komoly óvintézkedések mellett folyik majd az élet és a munka.

Az eredeti szezonnyitót, az Ausztrál Nagydíjat március közepén az utolsó pillanatban, alig néhány órával az első szabadedzése előtt fújták le, miután a McLarennél koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak egy csapattagnál, az alakulat pedig bejelentette, hogy visszavonul a részvételtől.

Az F1 vezérigazgatója, Chase Carey tisztázta, hogy az új terveik mellett ilyesmire nem kerülhet sor újra:

„Egy személy fertőzése nem vezet majd a futam törléséhez. Arra biztatjuk a csapatokat, hogy dolgozzák ki a saját procedúráikat fertőzés esetére, hogy ha egy személyt karanténba kell helyezni, lehetséges legyen a pótlása” – magyarázta az F1 hivatalos oldalán.

F1: Teljes csapat kidőlésekor sem fújják le a futamot 3

Chase Carey, az F1 vezérigazgatója

„Egyes dolgokat át kellene beszélni, és túl sok a ha ahhoz, hogy mindent előre kidolgozzunk, de ha egy csapat nem tudna részt venni, akkor sem fújnánk le a futamot. Minden forgatókönyvet nem pörgethetek most végig, de meglesznek a megfelelő protokollok ahhoz, hogy a fertőzés felbukkanása ne vezessen lefújáshoz. Versenyző fertőzés esetén a csapatoknak is ott vannak a tartalék pilótáik.”

„Nem is vágnánk neki, ha nem bíznánk abban, hogy megvannak a megfelelő procedúrák, a megfelelő szakértelem és képességek ahhoz, hogy biztonságos környezetet teremtsünk és bármilyen helyzetet kezelni tudjunk” – summázott az amerikai üzletember.

Kövess minket a Facebook-on!