A száguldó cirkusz ugyan elutazott a 2020-as Forma-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíj helyszínére, de Melbourne-ben száguldás nem, csak cirkusz volt: a koronavírus-fertőzés paddockban való múlt csütörtöki feltűnését követően egész éjszakás hallgatás, a színfalak mögött zajló huzakodás után végül nem sokkal az első szabadedzés kezdete előtt törölték a versenyhétvégét.

Az addigra az Albert Park-i pálya kapui előtt hosszú sorokban kígyózó nézők joggal érezték magukat átverve, de a Forma-1 vezetésének csak négy nappal később jutott eszébe legalább bocsánatot kérni:

„Hadd kezdjem azzal, hogy számunkra a legfontosabb a szurkolók, a csapatok, az F1-es szervezetek és a szélesebb értelemben vett társadalom biztonsága és egészsége” – kezdte nyílt levelében az F1 vezérigazgatója, Chase Carey.

„Bocsánatot kérünk az Ausztrál Nagydíj törlése által érintett szurkolóktól, ahogy bocsánatot kérünk a további futamok elhalasztásáért is. Ezeket a döntéseket a Forma-1, az FIA és a helyi szervezők egy gyorsan változó helyzetben kénytelenek meghozni, de hisszük, hogy jól döntöttünk. Ezen túl szeretnénk együttérzésünket kifejezni a koronavírus-fertőzöttek, köztük az F1-es érintettek iránt” – folytatta az amerikai üzletember.

Mostanra a Bahreini , a Vietnámi és a Kínai Nagydíjat elhalasztották, és igen valószínű, hogy ugyanez a sors vár a májusi futamokra, azaz a Holland, a Spanyol és a Monacói Nagydíjra. Carey a jövőt illetően semmi biztosat nem tudott mondani.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a rajongók szeretnék tudni, mi lesz 2020-ban a Forma-1-gyel. De a helyzet annyira képlékeny, hogy ma nem adhatunk pontos válaszokat. De szeretnénk elindítani a szezont, amint biztonságos. Napi kapcsolatban állunk a szakértőkkel, illetékesekkel, mialatt igyekszünk felmérni, hogyan alakulhat a következő pár hónap.”

Carey végül megígérte, hogy később is tájékoztatják majd a nagyközönséget az esetleges fejleményekről.