53 helyett hivatalosan csak 52 körös volt a 2019-es Forma-1-es Japán Nagydíj, miután hamarabb mutatták be a kockás zászlót. A szabályok nagyon szigorúak ezen a területen, ha bármilyen okból – akár véletlenül, akár egy hiba miatt – hamarabb lengetik meg a verseny végét jelző zászlót vagy hamarabb villan fel az ezzel egyenrangú lámpa; az aktuális eredmény számít.

Az élmezőnyben ez a változás nem befolyásolja a végeredményt, azonban így is pontokról dönt. A kilencedik helyen haladó Sergio Perez ugyanis az utolsó körben koccant Pierre Gasly Toro Rossójával, és a kavicságyon keresztül falba csúszott Racing Pointjával.

Mivel mindez már a jelzés után történt, a mexikói úgy is pontot szerzett, hogy a pálya szélén állt meg az autójával. Ezzel éppen a csapattárs Lance Strollt ütötte el a tizedik, utolsó pontszerző helytől, melyet a renault-s Nico Hülkenberg örökölt meg.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem érti, hogyan történhetett meg, hogy a “kockás lámpa” hamarabb villant fel egy körrel, mint kellett volna. A fényjelzést épp az ehhez hasonló esetek elkerülése végett vezették be, ezért vizsgálatot indítottak az ügyben.

Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le a Forma-1 legfrissebb híreiről!