Remekül kezdte a 2019-es Forma-1-es szezont Valtteri Bottas: az első négy versenyből kettőt megnyert. Utána azonban lemaradt Lewis Hamilton mögött, és valószínű, hogy a Mexikói Nagydíjon már matematikailag is kiesik a bajnoki címért vívott harcból – noha a finn nyert Szuzukában, négy futammal az idény vége előtt 64 pontos a hátránya.

„Nem gondoltam volna, hogy ’ennyi volt’ az egész. Tisztában vagyok a tényekkel, és nagyon szerencsésnek kellene lennem ahhoz, hogy továbbra is harcolhassak a bajnoki címért” – nyilatkozta Bottas a helyzet kapcsán.

„Ez még nem zárult le, de egészen biztos, hogy ezért csak magamat hibáztathatom. Azért is, hogy ekkora lett a lemaradásom a pontversenyben, mert Lewis jobb volt idáig, ráadásul sokkal kiegyensúlyozottabb is. Ebben a helyzetben már csak egy-egy hétvégére fókuszálok, és ahogyan egyre közelebb kerül a végéhez, egyre nyilvánvalóbb, mi lesz a pontállás, és az is, hogy hol fogok végezni. Annyi legalább, hogy az idei évem jobb a tavalyinál.”

A csapaton belüli különbség ellenére Bottas hiszi, hogy még közelebb tud kerülni Hamiltonhoz. „Egy lépést megtettem a tavalyi évhez képest, és ez az, amit mindig is szeretek látni. Nyilvánvaló, hogy közelebb akarok kerülni, és nagyon dolgozom a részleteken, hogy ez lehetővé is váljon” – mondta.

„Fontos a versenytempó, a gumik hatékony kezelése, illetve bizonyos kanyarokban és bizonyos körülmények között a vezetési stílus” – mélyedt bele a részletekbe. „Találtam egy remek utat arra, hogy együtt tudjak működni a mérnökökkel. Már most javulok, és látható a teljesítményemen, hogy a lemaradásom Lewis-zal szemben csökken.”

„Nyilván jobb lenne gyorsabban ezt véghez vinni, de szükségem van erre a folytonosságra, illetve arra, hogy ezt a néhány részletet kiküszöböljek. Sikerülni fog ez a jövőben, hiszek benne.”