Az idén 70 éves Niki Lauda 2018-ban tüdőtranszplantáción esett át, ami után még a mai napig is tart a teljes felépülés folyamata. Így természetes, hogy nem lesz ott a szezonnyitó hétvégén Ausztráliában, ami nagyban gyengítheti a címvédő német csapatot.

“Külső szemlélőként úgy látom, Niki hiányát megérzi a csapata” – mondta Christian Horner a Daily Mailnek.
Majd hozzátette, hogy ha szoros harc alakulna ki a címért folytatott küzdelem során, ez a hiányérzet csak fokozódna. Lauda egyik nagyon fontos szerepe Toto Wolff támogatása. “Úgy látom, a Mercedes gyengébb lehet Niki személyes jelenléte nélkül.”

Horner szerint egy másik személy hiánya is érezhető a paddockban az utóbbi időben, aki nem más, mint személyes barátja és a Forma-1 korábbi mindenható ura, Bernie Ecclestone.

A sportág jelenlegi vezetője Chase Carey, aki kemény, ugyanakkor elakadni látszó tárgyalásokat folytat a Forma-1 2020-at követő jövőjéről.

“Chase-nek hasonló a feladata, mint Theresa Maynek a Brexittel kapcsolatban – nincs olyan üzlet, ami mindenkinek egyformán jövedelmező lenne, de az óra ketyeg” – mondta Horner. “Bernie egy diktátor volt, de bizonyos szempontból ez az, amire a Forma-1-nek szüksége van.”

Úgy véli, hogy még az is lehetséges, hogy a 88 éves Ecclestone visszatér a sportba. Véleménye szerint a még mindig jó formában lévő angol milliárdos egy nap még vissza is vásárolhatja a sportág kereskedelmi jogait, amihez nagyban hozzájárulhat az is, hogy folyamatosan kapcsolatban van a csapatokkal, a promóterekkel és a kormányokkal is.

“Bernie-nél sosem lehet tudni” – jegyezte meg Horner. “A Liberty foglalkozott azokkal a területekkel, amiben Bernie-nek nem volt tapasztalata és amikben szerintük gyengébb volt, mint például a jövő technológiái és a digitális média. De ha egy megállapodást kell tető alá hozni, arra nincs jobb ember, mint Bernard Charles.”

F1: A Mercedes gyengébb lesz Lauda nélkül? 1