A Mercedesnek idén, miután a Ferrari elkezdte erőből verni őket, szokásává vált, hogy konkrétumok nélkül az sejtessék, hogy az olasz csapat ügyeskedik, szabálytalankodik mind műszaki téren, mind a pályán, a taktikát illetően (szándékos ütközések), beleállni azonban nem szoktak, utólag igyekeznek elmismásolni a gyanúsítgatásokat.

A vasárnapi Forma-1-es Belga Nagydíj után a címvédő Lewis Hamilton nyúlt megint ehhez az eszközhöz, a befutó után feltűnően megnézegette a vörös autót, majd gyorsinterjújában azt mondta, hogy Sebastian Vettel úgy húzott el mellette az első körben, hogy semmit sem tudott tenni, és a Ferrari autóján “trükkök” vannak.

Hamilton kiszólásáról megkérdezték az F1 állandó versenyigazgatói posztja mellett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) műszaki főmegbízottjaként is dolgozó Charlie Whitingot, aki gyakorlatilag kinevette az angolt:

“Valójában szórakoztat a dolog, ugyanis mi elég sokat tudunk a Ferrari autójáról, Lewis pedig semmit sem tudhat róla. A Ferrari pillanatnyilag nagyon jól dolgozik, a Mercedesnek pedig választ kell találnia, ugye.”

“A konkrét kiszólás valójában semmit sem jelentett. Azt mondta, hogy van néhány trükkjük, és persze, hogy vannak olyan dolgok az autón, amiktől jól megy, és ezekről mi tudunk is az FIA-nál, és nincs velük problémánk.”

F1: Az FIA csak nevet Hamilton gyanúján 1

Hamilton vasárnap estére visszakozott, kikelt azon médiumok ellen, amelyek úgy tálalták a szavait, hogy csalással vádolta meg a Ferrarit:

“Mindannyiunknál vannak trükkös dolgok az autón. A trükköt csak arra értettem, hogy valami különleges megoldás. Nem tudom, mi van az autójukon, szóval nem is tudnám megmondani. Nem azt mondom, hogy bármi szabálytalant csinálnának. Egyszerűen csak van valamijük, ami plusz teljesítményt ad. Csakis ennyit akartam mondani, nem többet, így kérem, hogy ne is lássanak bele mást, ne forgassák ki a szavaimat úgy, hogy szabálytalankodást jelentsenek, mert nem így van.”

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is a szokásos játékot játszotta, a gyanú elhintése után hitet tett az FIA mellett, elmondta, hogy bízik benne, hogy jól végzik a munkájukat:

“Emberi dolog, hogy amikor legyőznek a pályán, először önmagába néz az ember, aztán pedig az ellenfélre is, és ha nem talál magyarázatot, akkor rossz dolgokra gondol. Nincs semmilyen információm, de teljes mértékben bízom az FIA-ban. Minden csapat igyekszik újítani, fejleszteni, további teljesítményt találni, és ami engem illet, jól végzik a dolgukat, mármint az FIA.”