Lewis Hamilton a vasárnapi Forma-1-es Német Nagydíjon az eső és a Sebastian Vettel kicsúszása miatt kialakult kisebb káoszban a biztonsági autós szakasz alatt csapattársát, Valtteri Bottast követve elindult a bokszutcába, ám az utolsó pillanatban meggondolta magát és a záróvonalon átvágva visszatért a pályára, a győzelmét is annak köszönhette, hogy nem ment ki kereket cserélni.

Jóval a futam után aztán vizsgálat alá is vonták a győztest, de végül nem büntették meg, annak ellenére, hogy a szabályszegést egyértelműen megállapították, a versenybírók enyhítő körülményként értékelték, hogy Hamilton és a Mercedes magára vállalta a hibát, hogy a biztonsági autós szakaszban történt a dolog, és hogy nem okozott vele veszély, ezért csak megrovásban részesítették.

A hockenheimi győztes az ítélet nyilvánosságra hozatala után így nyilatkozott:

“A lehető legzavarosabb másfél másodperc volt az, először őszintén azt hittem, hogy kint fogok maradni, nem is volt gondom a gumikkal, de aztán mégis behívtak. Láttam, ahogy Valtteri bement előttem, megkérdeztem, hogy biztosak-e benne, hogy én is menjek, és mire a bokszutca bejáratához értünk, már azt mondták, hogy nem, maradjak kint. Tényleg kétszer is úgy volt, hogy menj balra, nem, jobbra!, szóval lelassítottam és átkecmeregtem a füvön.”

“Igyekeztem a lehető legbiztonságosabban visszatérni a pályára. A rádión hallhatták is aztán, ahogy mondtam, hogy srácok, ez aztán nagyon zavaros pár másodperc volt, amikor azt kiabálták a fülembe, hogy menj balra, menj jobbra!”

“Aztán bementem a versenybírókhoz, és ugyanezt elmondtam nekik, amit most. Kérik, hogy az ember mondja el, mi történt, én pedig 100 százalékosan őszinte voltam velük.”

“Ritkán járok náluk. A múltban sokszor megfordultam a stewardok előtt, de manapság már nagyon ritkán látnak, tisztelem a munkájukat. Nagyon nehéz a dolguk, hiszen minden eset más és más. De őszinte voltam, elmondtam, hogy mennyire össze voltam zavarodva. Érzelmi hullámvasút volt a mai nap, fel és le, és senki sem szívesen kerül a versenybírók el. Hihetetlen egy nap!”

Hamilton Vettel kiesésének és saját győzelmének köszönhetően visszavette a vezetést a világbajnokságban, a nyolcpontos hátrányból 17 pontos előny lett. Vettelnek ezen a héten az angol egyik legerősebb pályáján, a Hungaroringen kellene majd fordítania.