A harmadik helyről vághatott neki a Paul Ricard versenypályán Sebastian Vettel a 2018-as F1-es Francia Nagydíjnak. A német ultralágyakon indult, míg az első sorban álló Lewis Hamilton és Valtteri Bottas Mercedese az eggyel keményebb, kevésbé jól tapadó szuperlágy gumikkal volt felszerelve.

A német ki is használhatta volna előnyét a rajtnál, jól indult el, ám gyorsan be is szorult Hamilton mögé. Oldalra nem tudott menni Bottas miatt, így érkeztek meg az első kanyarba, ahol Vettel elfékezte magát, eltalálva a finn autójának bal hátsó kerekét. Bottas egy defekttel megforgott, Vettel pedig sérült első szárnnyal tért vissza a bokszba.

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés, Jún 24., 2018, időpont: 9:40 (PDT időzóna szerint)

Az esetért Vettel öt másodperces időbüntetést kapott. A pilóta a futam után elismerte felelősségét. „A rajtom túl jó volt, és nem volt hova mennem. Az én hibám, próbáltam korán fékezni és kikeveredni a helyzetből, de nem volt helyem és tapadásom.”

„Valtteri próbálta visszaszerezni a helyét, amivel nincs semmi probléma, de utána nem volt helyem. A balos kanyarba érve igyekeztem lassítani, de ilyen kis tapadással csak annyit tehettem, hogy kiegyenesítem a kanyart, és sajnos összeértem Valtterivel” – mondta a Ferrari négyszeres világbajnoka, akit még a történtek ellenére is a nap versenyzőjének választottak a szurkolók.

Vettel saját bevallása szerint akár a győzelemért is harcba szállhatott volna, ha nem így alakulnak a dolgok az elején. „Nem láttam sokat a versenyből. Azt gondolom, jó tempónk volt, igyekeztem keresztülvágni a mezőnyön, közben erősen koptak a gumik is. Így nehéz megmondani, mire lehettünk volna képesek, mert mindig különböző gumikon mentünk, a végén nekem voltak frissek a gumijaim. Szerintem elég erős tempónk volt ahhoz, hogy a Mercedesekkel versenyre keljünk” – zárta mondanivalóját a Ferrari németje.

Niki Lauda, a Mercedes csapatelnöke kevesli az öt másodperces büntetést, amit Vettel kapott. „Egy-kettőben is végezhettünk volna. Nem értem, miért kapott csak öt másodpercet ekkora hibáért. Nagyon kevés. Elrontotta a saját és Bottas versenyét is” – fakadt ki az osztrák, akivel maga a pilóta, Valtteri Bottas is egyetért. „Egymás mellett haladva értünk az első féktávhoz. Kívül voltam, kicsit később fékeztem, hogy hagyjak neki elég helyet belül. Egyszerűen kisodródott és eltalált” – mondta Bottas.

„Defektet kaptam, és emiatt súlyosan sérült a padlólemezem, ami jelentősen befolyásolta a versenyem” – zárta a Mercedes finnje.