Ahogy köztudott, a múlt vasárnapi Forma-1-es Kanadai Nagydíjat a VIP-vendég Winnie Harlow a 70. helyett a 69. kör végén intette le, a futam eredményét pedig végül az erre vonatkozó szabályok szerint a 68. kör állása alapján állapították meg.

Bár elsőre úgy tűnt, hogy a “fogalmatlan” szupermodell hibázott, viszonylag gyorsan tisztázódott, hogy hibásan utasították a lengetésre, márpedig ez súlyosabb gondokra utal, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) alaposan kivizsgálja a történteket.

“A pályabírók néha az összes zászlójuk lengetésével ünneplik a futamgyőztest, most is így tettek egyesek. Azt hitték, vége a futamnak, hiszen meglengették a kockás zászlót, azonban az a kelleténél egy körrel korábban történt, erről viszont nem tudtak. Ki kell elemeznünk, mi is történt pontosan” – mondta az állandó versenyigazgató, Charlie Whiting.

“Lehetséges, hogy újra kell gondolnunk a procedúrákat, és egyszerű, egységes rendszert kell bevezetnünk minden pályára, mert jelenleg pályánként másként csinálják, eltérő kommunikációs rendszerek, hálózatok vannak. Van, ahogy a pálya versenyigazgatója lengeti a zászlót. Mindenütt más és más a rendszer” – folytatta.

“El kell érnünk, hogy mindenütt legyen visszaszámlálás – némelyik pályán most is úgy van, hogy jelzik, hogy három kör a végéig, két kör a végéig, utolsó előtti kör és utolsó kör, és jelzik a zászlólengetőnek, hogy hol jár a vezető versenyző, például hogy a következő autó lesz az, vagy hasonló. Itt nem voltak ilyen alaposak. Úgy tűnik, senki sem volt igazán képben, ezért is kell a végére járnunk a történteknek. Ez így nem elfogadható, de szerencsére a végeredményt nem befolyásolta (érdemben).”

Whiting kiemelte, hogy az FIA a történtek után sem veti el a VIP-k, celebek zászlós szerepeltetését: “Nem a celeb volt a hibás, szóval szerintem ez nem téma, legalábbis most biztosan nem.”