Ugyan Lewis Hamilton Sebstian Vettel túl optimista előzési kísérletének és saját csapattársa, az addig vezető Valtteri Bottas balszerencséjének köszönhetően megnyerte a vasárnapi Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíjat, a Mercedes pilótája utólag így is szóvá tette Vettel általa vélt szabálytalankodását.

A biztonsági autós szakaszból tavaly is volt már gond Hamilton és Vettel között, akkor a német hitte azt, hogy a riválisa féktesztelt vele, ezúttal viszont ő érezte úgy, hogy a ferraris kiszámíthatatlanul vezetett előtte.

“A szabályok szerint a biztonsági autó mögött nem szabad lassítgatni-gyorsítgatni. Nem szabad egyszer a gázt nyomni, aztán ráfékezni, nem szabad a követő autót beugratni. Ha nem lenne az a szabály, nyilván mindenki ezt tenné, és előbb-utóbb sikerülne is megszívatnia a követőt. De ez tilos. Szabad szlalomozni, de nem szabad gyorsítani-fékezni” – magyarázta.

“Ha megnézzük az újraindításokat az elmúlt négy évből, én soha nem is csináltam ezt, tartottam magam a szabályhoz. De Sebastian Ausztráliában is gyorsított és fékezett, majdnem ráfutottam, és ma is ezt csinálta vagy négyszer.”

F1: Vettelt vádolja Hamilton 1

Hamilton a rádión is panaszt tett Vettelre, de a versenyigazgatóság nem látott problémát Vettellel, Charlie Whiting a futam után így beszélt:

“Lewis panaszkodott egy kicsit, hogy Vettel nem tartott egyenletes tempót. De ha megnézzük, az egész mezőnyben mindenfelé történtek ilyesmit, szóval szerintem nem várható el, hogy mindenki folyamatosan ugyanazt a tempót hozza. Amíg nem történik valami egyértelműen veszélyes, nekünk nincs problémánk ezzel, és szerintem Vettel megfelelően kezelte a helyzetet.”

A Mercedes világbajnokát nem elégítette ki a versenyigazgatói magyarázat, szerinte nem érv, hogy hátrébb is “harmonikázott” a mezőny, hiszen az ok maga Vettel lehetett:

“A versenybírók állítólag úgy voltak vele, hogy minden autó ezt csinálta. De hát mi voltunk az élen, onnan eredet, ez olyan, mint a dominó. Amit a vezető autó csinál, azt csinálják a többiek is.”

Hamilton arra figyelmeztetett, hogy Vettel vezetésének büntetlensége nagyon rossz precedenst teremthet:

“Ez így most precedenst teremt, és ezentúl a biztonsági autó mögött az élen haladók fékezgethetnek majd. Aztán szépen lecsorog ez majd a Forma-2-be, Forma-3-ba, Forma-4-be is, hiszen nem jár érte büntetés. Szóval a következő versenyzői megbeszélésen helyre akarom ezt tenni. Vetteltől pedig ezentúl erre számítok mindig, sőt, ha megnézik, már most is elhúzódtam jobbra, hogy ne legyen ütközés, mert ott fékezgetett előttem. Máskülönben besoroltam volna mögé.”