Négy évvel, 1459 nappal ezelőtt rázta meg a sport világát a hír, miszerint a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher alig egy évvel végleges visszavonulása után életveszélyes agysérüléseket szerzett egy síbalesetben a franciaországi Meribelben.

Az egykori Benetton-, Ferrari- és Mercedes-pilóta a bukás után négy hónapig kómában volt, összesen kilenc hónapot töltött kórházban Grenoble-ban, majd Lausanne-ban, végül 2014 szeptemberében a család svájci otthonában kialakított, 15 fős személyzettel dolgozó klinikára szállították.

schumacher_japan_2004

Az F1-ben 1991-2006 és 2010-12 között versenyző német szupersztár állapotáról a család a hazaszállítás óta nem adott érdemi információt, mindössze az őt időnként látogató volt kollégái és barátai elmondása alapján tudjuk, hogy drasztikus javulásról sajnos nincs szó, emellett egy tavaly indult, de idén lezárult sajtóperben annyi került nyilvánosságra, hogy Schumi a híresztelés ellenére továbbra sem képes járni.

A jó ideje nem aktív német sztárt idén újabb szponzorok hagyták el, ősszel kiállítás nyílt karrierjéről, és felröppent az is, hogy a család Amerikába szállítja kezelésre, ámbár hivatalosan ezt sem erősítették meg.

Bár kétség sem férhet hozzá, hogy Schumacher az otthon berendezett klinikán a legmagasabb szintű kezelésben-ápolásban részesül, ha állapota nem javult jelentősen az elmúlt három és fél évben – és az USA-ban sem tesznek vele csodát -, sajnos egyre közelebb kerül a legrosszabb, ugyanis hosszú távon a különböző fertőzések, szövődmények, a keringés problémái a legerősebb szervezetet is legyőzik.

Míg a január 3-án 49. születésnapját ünneplő F1-legenda sajnos a legkevésbé sem aktív, fia, az immár 18 éves Mick a nyomdokaiba lépett, szépen, lassan lépked az autóversenyzői szamárlétrán. Az ifjonc 2014-ben szép eredményekkel zárta gokartos korszakát, majd a német Forma-4-es szériában kezdte meg formaautós pályafutását, 2016-ban pedig párhuzamosan küzdött a német és az olasz F4-es sorozatban. Idén a Forma-3-as Európa-bajnokságban indult, de nem mutatott igazán sokat, nem is siet a Forma-1-be. A kis Schumi idei legszebb pillanatai kétségtelenül azok lehettek, amikor a Belga Nagydíj előtt édesapja kedvenc pályáján vezethette 1995-ös, bajnoki Benettonját.

 

F1: Négy éve vesztettük el a régi Schumachert 2