Hihetetlen, de igaz: a Forma-1 friss világbajnoka, Nico Rosberg a cím megnyerése után öt nappal bejelentette, hogy nem folytatja tovább F1-es pályafutását.

Hogy ki ülhet a helyére? Itt felvetünk pár lehetőséget.

A 31 éves német versenyző így indokolta a döntést Facebook-posztjában:

“A 25 év autóversenyzés alatt egyetlen álmom volt, a Forma-1-es világbajnoki cím megszerzése. A kemény munka, az fájdalom, az áldozatok ellenére ez volt a cél. Megmásztam a hegyet, felértem a csúcsra, ezért ez tűnik helyesnek. A legfőbb érzésem jelenleg a mély hála mindenki iránt, aki támogatott az álmom valóra váltásában.”

“Elmondhatom, hogy az idei év nagyon kemény volt. Az előző két év kudarcai után minden téren hajtottam, mint az őrült, korábban sosem tapasztalt motivációt adtak. Ez persze a szeretteimre is hatással volt, az egész család közös erőfeszítése, áldozatvállalása benne volt a cél elérésében. Szavakkal nem tudok eléggé köszönetet mondani a feleségemnek, Viviannak, hihetetlen volt! Megértette, hogy az idei év a nagy lehetőség, és olyan környezetet teremtett, amely lehetővé tette, hogy minden egyes futam után feltöltődhessek, ő foglalkozott a kislányunkkal minden éjjel, ő vette a kezébe a dolgokat a nehezebb időszakokban, mindent a világbajnokság alá rendelt.”

keke_nico_csalad_abu

“A szuzukai futam megnyerése után, amikor az én kezembe került a bajnoki cím sorsa, egyre nagyobb lett a nyomás, és felmerült bennem, hogy búcsú intsek a versenyzésnek, ha sikerül megnyernem a világbajnoki címet. Vasárnap délelőtt Abu-Dzabiban már tudtam, hogy ez akár az utolsó versenyem is lehet, ez pedig tisztává tette a tudatomat. Ki akartam élvezni minden pillanatot, mert tudtam, hogy ez lehet az utolsó alkalom… Aztán amikor kialudtak a lámpák, életem legintenzívebb 55 köre jött. A döntést hétfő este hoztam meg. Egy nap gondolkodás után elsőként Viviannak és Georgnak (Nolte, Rosberg menedzsere) mondtam el, majd Totót (Wolff, Mercedes-csapatfőnök) értesítettem.”

“A döntést csakis az nehezítette meg számomra, hogy a versenycsaládomat (a Mercedest) nehéz helyzetbe hozom vele. De Toto megértő volt. Azonnal látta, hogy biztos vagyok a dolgomban, és ez engem is megerősített. A legbüszkébb arra vagyok, hogy ilyen nagyszerű emberekkel, az ezüstnyilaknál szereztem meg a világbajnoki címet.”

“Most igyekszem kiélvezni a pillanatot. A következő pár hét lehetőséget ad, hogy átérezzem a sikert, kiélvezzek minden élményt. Utána jöhet az életem újabb fejezete, meglátjuk, mit hoz a jövő…”

Wolff úgy reagált, hogy “teljes meglepetés” volt számára a hír, de “Nico bátor döntést hozott, ami tanúsítja, milyen erős jellem; a döntése olyan egyértelmű volt, hogy azonnal elfogadtam azt, amikor elmondta”.

Lewis Hamiltont nem lepte meg Rosberg visszavonulása

Ecclestone ledöbbent, de máris van utódjelöltje

Nico Rosberg

Az 1982-es F1-világbajnok, Keke Rosberg fiaként született Nico a 2005-ös, első GP2-es bajnoki cím megnyerése után 2006-ban mutatkozott be a Forma-1-ben a Williamsnél. Első nagydíján pontot szerzett, dobogóra első ízben a 2008-as szezonnyitón állhatott. Rosberg 2010-re a Mercedes újjáalapított gyári csapatához szegődött a nyugdíjból visszatérő Michael Schumacher mellé. A három közös év alatt végig jobb volt a hétszeres világbajnok legendánál, a 2012-es Kínai Nagydíjon meg is szerezte saját és a Mercedes-csapat első pole-ját és futamgyőzelmét is. 2013-tól gyerekkori versenytársa és barátja, Lewis Hamilton lett a partnere a Mercedesnél. A 2014-es szabályváltozások után dominánssá vált csapatnál kétszer kikapott az angoltól, de idén sikerült felülkerekednie. Rosberg 11 éves, 206 futamos F1-es pályafutása alatt 23 futamgyőzelmet, 34 egyéb dobogós helyezést, 30 pole-t és 20 leggyorsabb kört szerzett.

 

Bestcars